MTI

Megosztás


Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik jelenleg a háború sújtotta Ukrajna megsegítése érdekében, és ez egészen addig folytatódni fog, amíg szükség van rá - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az Országgyűlésben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló felszólalására reagálva kiemelte, hogy a kormány már a fegyveres konfliktus kirobbanását követően világossá tette az álláspontját: "elítéljük az Ukrajnát ért orosz katonai agressziót, kiálltunk és ki is állunk Ukrajna mellett, minden létező segítséget megadunk azoknak az embereknek, akiknek a háború elől kell menekülniük".

Emlékeztetett rá, hogy eddig mintegy 740 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajna irányából közvetve vagy közvetlenül, és a hatóságok mindegyikükről gondoskodtak, a hosszabb távon is maradni szándékozókat pedig a munkavállalásban is segítik, gyermekeiket beiskolázzák. "Ez erkölcsi és jogi kötelességünk" - fogalmazott.

Aláhúzta, hogy már elérte a 2000 tonnát az Ukrajnába szállított humanitárius adományok mennyisége, és az akció folytatódni fog, amíg arra szükség van.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy

a kormány nemrég öt elemből álló, összesen 37 millió euró értékű támogatási csomagot ajánlott fel az ukrajnai humanitárius helyzet javítása érdekében.

Ennek keretében Magyarország egyebek mellett részt vesz egy, az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen azonosított iskola újjáépítésében az ukrajnai Borogyankától mintegy tíz kilométerre, amennyiben jóváhagyják az ukrán hatóságok. Valamint a biztonsági helyzet javulásától függően hamarosan megkezdik 44, Csernyihiv megyei kórházakban ápolt kiskorú speciális ellátását a Heim Pál Gyermekkórházban, de az indulás egyelőre késik a légitámadások miatt - tudatta.

Tájékoztatása szerint emellett sebesült ukrán katonákat fognak gyógykezelni felső létszámkorlát nélkül Magyarországon, amint azt az ukrán hatóságok kérni fogják. Továbbá megkezdték a mobilotthonok kárpátaljai kiszállításának előkészületeit a belső menekültek számára, illetve szeptembertől ezer felsőoktatási ösztöndíjas helyet ajánlottak fel ukrán diákok számára, és a jelentkezési határidőt kitolták, hogy a most érettségiző tanulók is részt vehessenek a programban.

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kérdésére adott válaszában a miniszter leszögezte, hogy hatalmas versenyelőnyt és biztonságot jelent, ha egy ország maga tudja előállítani a felhasznált energia egy nagyobb részét.

Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború és az erre válaszul elfogadott szankciók új világgazdasági és geopolitikai realitást eredményeztek, amelyet egyebek mellett nyersanyaghiány és energiaellátási nehézségek jellemeznek.

"Korábban az energiaellátás kérdése olyan volt, mint a levegő: teljesen természetesnek vettük. A piac alapvetően inkább kínálati volt, a kérdés csak az volt, hogy ki tud jobb árat elérni. Mára a helyzet jelentős mértékben megváltozott, az energiabeszerzések során az ár másodlagos kérdéssé vált, az elsődleges kérdés ugyanis az, hogy van-e mit megvásárolni"

- jelentette ki.

Majd rámutatott, hogy az önellátás képességének híján a hosszú távú energiavásárlási szerződések is biztonságosabb helyzetet eredményeznek.



Forrás

MTI