Kárpátalján a rendfenntartók internetes agitátorokat lepleztek le, akik nyilvánosan igazolták Oroszország lépéseit és kormányváltásra szólítottak fel.

A Kárpátaljai Megyei Ügyészség közleménye szerint olyan személyeket lepleztek le Kárpátalján,

akik nyilvánosan ellenséges propagandát terjesztettek a térségben és kormányváltásra szólítottak fel.

Két embert – Munkács és Beregszászi járás lakosait – olyan anyagok előállításával és terjesztésével gyanúsítják, amelyek igazolják és tagadják az Orosz Föderáció fegyveres agresszióját.

Egy volóci lakost erőszakos hatalomváltásra, valamint az alkotmányos rend megdöntésére és az államhatalom megragadására irányuló nyilvános felhívásokkal járó anyagok terjesztésével gyanúsítanak.

A nyomozás megállapította, hogy mindhárom gyanúsított saját közösségi oldalait, közösségeit vagy portáljait használta propagandájának terjesztésére.

A munkácsi és a nagypaládi lakos aktívan megbízhatatlan információkat terjesztett,

amelyek hiteltelenítették az ukrán fegyveres erőket, igazolták az orosz hadsereg fellépését, és megpróbálták meggyőzni a közvéleményt arról, hogy Ukrajnában „polgárháború” van.

A volóci lakos 2020 óta rendszeresen felhívásokat tett közzé az alkotmányos rend megdöntésére, bizalmatlanságát fejezte ki a hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal, valamint Ukrajna jelenlegi jogszabályaival szemben.

Ragaszkodott ahhoz, hogy saját kormányt kell létrehozni, és még pénzt is gyűjtött tevékenysége támogatására.

A szakszolgálatok a vádlottak lakásaiban házkutatást tartottak, illegális tevékenységre használható számítástechnikai eszközöket, valamint oroszbarát jelképeket találtak és foglaltak le - közölte a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálata.

Galéria

Galéria

Galéria