Hirado.hu
| 2022. 06. 09. – 11:30 |

Szándékosan hajthatott a gyalogosok közé autójával egy férfi délelőtt Berlinben. Egy ember meghalt, legkevesebb 14-en megsérültek, többen életveszélyesen

Szándékosan hajthatott a gyalogosok közé autójával egy férfi délelőtt Berlinben. Egy ember meghalt, legkevesebb 14-en megsérültek, többen életveszélyesen. Fotó: Internet

Hirdetés

Szándékosan hajthatott a gyalogosok közé autójával egy férfi délelőtt Berlinben. Egy ember meghalt, legkevesebb 14-en megsérültek, többen életveszélyesen.

A 29 éves, örmény-német állampolgárságú sofőr megpróbált elhajtani a helyszínről, de egy bolt kirakatába csapódott és őrizetbe vették. 2016-ban, nem messze innen kamionnal hajtott a tömegbe egy iszlamista terrorista – számolt be az M1 Híradója.

Az üveget áttörve, egy illatszerüzlet kirakatában állt meg az az autó, amely szerda délelőtt hajtott a járókelők közé Berlinben.

A hatóságok rövid időn belül kiérkeztek a helyszínre: több mint 150 rendőr, mentő és tűzoltó vett részt a mentési és helyszínelési munkálatokban.

Rendőrségi beszámolók szerint legkevesebb 14-en sérültek meg, közülük hat embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A gázolásnak egy halálos áldozata is volt.

„Egy férfi délelőtt fél 11-kor hajtott gépjárművével az emberek közé. A sofőr ezután visszatért az úttestre, majd ismét a járdára hajtott, mielőtt egy bolt kirakatának csapódva megállt. A feltételezett elkövetőt őrizetbe vettük” – nyilatkozta Thilo Cablitz, a rendőrség szóvivője.

Az autó vezetőjét a járókelők tartóztatták fel, amíg a hatóságok a helyszínre értek.

Médiaértesülések szerint a gázolás áldozata egy tanárnő, aki épp diákok egy csoportjával sétált az utcán, mikor az autó elütötte.

A történtek idején a környéken tartózkodott egy amerikai színész is, aki a SkyNews brit hírügynökségnek számolt be arról, hogy mit látott.

„Épp egy boltban voltunk, amikor nagy zajra figyeltem fel.

Nem messze tőlünk volt egy kávézó, a székek felborultak, összetörtek, és mindenhol emberek hevertek a földön. Azt hittük, baleset történt, mert az autó a bolt ablakának csapódott. Hamarosan rendőrök lepték el a környéket, és láttuk, hogy valaki élettelenül fekszik pont ott, ahol tegnap este vacsorázni voltunk” – mondta John Barrowman.

A hatóságok később azonosították a gázolót: egy 29 éves német-örmény kettős állampolgárságú férfi, aki Berlinben él. Német sajtóértesülések szerint a rendőrség egy vallomást tartalmazó levelet is talált a tettes autójában.

A Bild pedig egy nyomozót idézett, aki szerint a tragédiát biztos, hogy nem baleset okozta.

A német belügyminisztérium szóvivője azonban azt nyilatkozta, a nyomozás ilyen korai szakaszában még nem tudják biztosan kijelenteni, hogy szándékos gázolás történt-e.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nagykövetség munkatársai egyelőre nem kaptak információt azzal kapcsolatban, hogy lenne magyar érintett.

A tömeges gázolás a német főváros nyugati részén, egy népszerű sugárúton történt,

nem messze a Vilmos császár emléktemplomtól. Ugyanitt öt és fél éve történt gázolásos terrortámadás.

Akkor egy tunéziai származású, szélsőséges iszlamista férfi ellopott egy kamiont, meggyilkolta annak sofőrjét, majd a járművel a közeli karácsonyi vásárban tartózkodó emberek közé hajtott. A támadásban 11-en meghaltak és több tucatnyian megsérültek.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!