Karpat.in.ua
| 2022. 07. 01. – 20:00 |

Az ukrán parlament ratifikálta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni Isztambuli egyezményt

Az ukrán parlament ratifikálta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni Isztambuli egyezményt. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán parlament ratifikálta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni Isztambuli egyezményt.

Ukrajna még 2011-ben írta alá a dokumentumot, viszont nem ratifikálta. A ratifikáció pedig azt jelenti, hogy ezentúl az Európa Tanács szakértői nyomon követhetik, hogy Ukrajna hogyan teljesíti erre vonatkozó kötelezettségeit. Ukrajna pedig szigorúbb felelősségre vonást eszközölhet majd a külföldön tartózkodó állampolgáraink elleni erőszakért. Egyben a külföldön bujkáló erőszakos cselekedetet elkövetők ellen is eljárás indul – számolt be a Szuszpilne-re hivatkozva a Karpat.in.ua.

Mi is az Isztambuli Egyezmény?

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács egyezménye, egy nemzetközi megállapodás, amelyet 2011. május 11-én írtak alá Isztambulban a tagországok. Jelenleg 47 ország írta alá az okiratot, 36-an ratifikálták is. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának fő célja a nők védelme az erőszak minden formájával szemben, valamint a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzése – fejtette ki Hennagyij Dubov ügyvéd a Szlovo i gyilo kiadványban megjelent cikkében.

Melyek az egyezmény fő céljai?

Az Isztambuli Egyezmény fő céljai között szerepel a férfiak és nők egyenlő jogainak biztosítása, a diszkrimináció minden fajtájának felszámolása, az erőszaktól elszenvedett személyek védelme és támogatása, a nemzetközi együttműködés előmozdítása ezekben a kérdésekben, segítségnyújtás a szervezeteknek és a bűnüldöző szervek tisztviselőinek annak érdekében, hogy együttműködjenek a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásában. Bűnügyi felelősségre vonás alá esnek a pszichológiai, fizikai, szexuális erőszak, a zaklatás, a kényszerházasság, a kényszersterilizáció, a kényszerabortusz és a nők sterilizációja. Az Isztambuli Egyezményt aláíró országok jogi keretet és konkrét stratégiákat kapnak a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdésére.

A hatályban lévő ukrán jogszabályok előírják a felelősségre vonást az egyezményben említett erőszak egyes formáiért. Az egyezmény által megkövetelt normák jelentős részét már elfogadták, és az ukrán jogszabályok részét képezik. Bizonyos esetekben azonban az ukrán jogszabályok nem térnek ki a nőkkel kapcsolatos esetekre.

Fontos az elkötelezettség felvállalása a nők elleni erőszak megelőzését biztosító infrastruktúra létrehozása és fejlesztése mellett. Az egyezmény számos ilyen intézkedést ír elő. Kezdve egy forróvonal létrehozásával, ahová az erőszak áldozatai fordulhatnak, egy erre felhatalmazott állami szerv létrehozásáig.

Az Egyházak Tanácsa az egyezmény ellen lép fel

Az Egyházak Tanácsa ellenzi az isztambuli egyezmény ratifikálását Ukrajnában attól tartva, hogy tönkremegy a család intézménye. Egyben felháborodását fejezte ki felhívásában, hogy tévesen határozza meg a gender fogalmát.

Az Isztambuli Egyezményben a „gender” fogalmát úgy határozzák meg, mint a társadalom elvárásait a nőkkel és férfiakkal, mint társadalmilag rögzített szerepekkel, viselkedésekkel, tevékenységekkel és jellemzőkkel, amelyeket a társadalom a férfiakra és nőkre jellemzőnek tekint. Ezért a nők elleni erőszak csak azt jelenti, hogy egy nő ellen csak azért követnek erőszakot, mert nő.

Az erőszak elleni küzdelem

Az Ukrán Nemzeti Szociális Szolgálat szerint 2020-ban 211 362 családon belüli erőszakkal kapcsolatos panaszt nyújtottak be. A március 8-i női felvonulásokon az ukrán nők és férfiak hagyományosan minden évben követelték az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Okszana Pokalcsuk, az Amnesty International ukrajnai igazgatója meg van győződve arról, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálása garantálja az ukrán törvények és az állami szervek munkájában a nemzetközi normáknak megfelelő változásokat. A ratifikáció a legdöntőbb lépés a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben Ukrajnában.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek