MTI

| 2022. 07. 01. – 09:30 |

Az Európai Unió és a nem EU-tagállamok együttműködése lesz a központi témája az EU informális csúcstalálkozójának

Az Európai Unió és a nem EU-tagállamok együttműködése lesz a központi témája az EU informális csúcstalálkozójának. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió és a nem EU-tagállamok együttműködése lesz a központi témája az EU informális csúcstalálkozójának, amelyet október 6-án és 7-én tartanak Prágában - közölték Petr Fiala cseh kormányfőnek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének találkozója utáni sajtótájékoztatón csütörtökön este Prágában.

Csehország - Franciaország után - július elsejétől az év végéig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - írja az MTI.

Charles Michel szerint a prágai csúcstalálkozó megvethetné egy "szélesebb európai politikai párbeszéd platformjának alapjait", a fórumon az uniós tagállamok párbeszédet folytathatnának azokkal a nem uniós országokkal, amelyek érdeklődnek a szorosabb együttműködés iránt.

Az uniós vezető szerint ezen a tanácskozáson többek között például a nyugat-balkáni országok, Moldova, Georgia és Ukrajna képviselői vehetnének részt.

Több uniós ország vezetője már korábban javasolta a cseh kormányfőnek, hogy a cseh elnökség idején tartson egy ilyen témájú, nem hivatalos csúcstalálkozót. A szélesebb Európa együttműködésének koncepcióját Franciaország javasolta. A platform elsősorban azon országok számára lenne megnyitva, amelyek szeretnének szorosabb együttműködést kiépíteni az EU-val.

Petr Fiala két hete az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával folytatott prágai tárgyalások után közölte, hogy a tervezett informális csúcstalálkozó Ukrajna újjáépítésével is foglalkozhatna.

A cseh kormányfő szeretné, ha a fórumon Volodimir Zelenszkij ukrán államfő személyesen is megjelenhetne.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak az idei második félévben két hivatalos csúcstalálkozója van betervezve, október 20-ra és 21-re, illetve december 15-re és 16-ra. A legutóbbi, múlt heti EU-csúcstalálkozón az állam- és kormányfők jóváhagyták Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségét.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek