Bien.hu

| 2022. 07. 01. – 18:04 |

Sokszor megesik, hogy nem fordítunk elég figyelmet a lábaink egészségére, pedig valójában ez a testrészünk is sok információt elárul az állapotunkról.

 Duzzadt a nagylábujjad? A láb különböző betegségeket is megjósolhat 

Hirdetés

Sokszor megesik, hogy nem fordítunk elég figyelmet a lábaink egészségére, pedig valójában ez a testrészünk is sok információt elárul az állapotunkról. Talán nem is gondolnád, de többek között a pajzsmirigyproblémákat vagy éppen a szívbetegségeket is előjelezhetik a végtagjaid! Most eláruljuk, milyen jelekből mire következtethetsz.

Száraz, kemény bőr a sarkakon

Önmagában a száraz sarkak még nem utalnak betegségre, ezért nem szabad megijedni, ha magadon is tapasztalod a problémát - írja a bien.hu.

Azonban szakértők szerint az már komolyabb aggodalomra adhat okot, ha folyamatosan kenegeted a lábaidat testápolóval, és még ez sem szabadít meg a hámló, kemény bőrtől. Ilyenkor ugyanis nem kizárt, hogy pajzsmirigyproblémákkal küzdesz, csak még nem tudsz róla.

Amikor ez a szerved nem megfelelően termeli a pajzsmirigyhormonokat, a testedben sok gond jelentkezhet, hiszen ez irányítja az anyagcserét, a vérnyomást, a sejtek növekedését, valamint a gerinc és az agy idegrendszerét is. Sokszor megesik, hogy emiatt válik repedezetté a sarkad, és lesz töredezett a lábujjadon a köröm!

Szőrtelen lábujjak

A lábujjaidon is növekedik a szőr, ezt valószínűleg észrevetted már; azonban amikor ennek nyoma vész, és úgy tapasztalod, hogy egyáltalán nem nőnek szőrszálak, az nem jelent túl jó dolgot.

Szakértők szerint ez ugyanis nem megfelelő vérkeringést is előjelezhet, amit a perifériás artériás betegség (PAD) okoz.

Ennek egyik tünete a szőrnövekedés megszűnése a lábujjakon, de mindemellé lilás árnyalatú elszíneződés, zsibbadás, valamint gyakori vádligörcsök is társulhatnak.

Ha egyszerre több tünet is stimmel rád, érdemes időpontot kérni az orvoshoz, ugyanis ez arra utalhat, hogy beszűkültek az artériáid!

Duzzadt, fájó nagylábujjak

Könnyen lehet, hogy az étkezésedből származik a probléma! Amikor ugyanis a nagylábujj ízületei begyulladnak, az a köszvény jele is lehet.

Erről sok esetben az tehet, hogy olyan élelmiszereket fogyasztottál, amelyeknek magas a purin-tartalmuk, noha ebből a kémiai anyagból napi szinten 100-200 mg-nál többet nem lenne szabad bevinni a szervezetünkbe.

Általában állati fehérjéken keresztül fogyasztjuk, de a testünk saját szintézise során is előállíthatja, sőt, bizonyos alkoholokban is magasabb arányban található meg.

Ilyenkor nem érdemes várni, menj el orvoshoz, mert a fájdalom csak megfelelő gyulladáscsökkentővel és étrendbeli változtatással enyhíthető.

Hullámos lábujjköröm

Amennyiben a lábujjaid körmei hullámossá válnak, valamint kisebb gödröcskék jelennek meg rajta, nem kizárt, hogy pikkelysömöröd van a körmeiden!

Általában ez azoknál jelentkezik, akik egyébként más testrészeiken is küzdenek a problémával, de a diagnosztizált emberek 5%-ánál van, hogy e nélkül is jelentkezik a probléma.

A tünetek mellé tartozhatnak egyébként a fehér foltok is.

Sajnos a pikkelysömört nagyon nehéz kezelni, mai álláspont szerint nincs is olyan gyógymód, ami mindenkinél működne, így orvosi segítséggel, kísérletezéssel tudod megtalálni a megoldást a problémádra.

Barna csík a köröm alatt

Azt gondolnánk, a bőrrák csakis a bőrünkön jelentkezhet, de ez tévhit. Valójában a melanóma a körmön is feltűnhet, ám sokan a tünetek ismerete híján nem foglalkoznak a jelenséggel. Pedig ugyanolyan veszélyes, mint egy anyajegy elrákosodása!

Amennyiben a körmödön vagy az alatt sötétbarna csíkot fedezel fel, feltétlenül menj el egy bőrgyógyászhoz.

Meglehet, hogy csak gombás fertőzés áll a háttérben, bár ez többnyire sárgás-barna foltot hagy maga után.

A sötétebb, fekete vonal sajnos sok esetben melanóma, így érdemes minél előbb kideríteni, nálad mi lehet a gond!

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek