Hirado.hu
| 2022. 07. 01. – 14:30 |

A hazájukra büszkék emberek aránya 2017-hez képest 12 ponttal, 2011-hez képest pedig 30 ponttal csökkent

A hazájukra büszkék emberek aránya 2017-hez képest 12 ponttal, 2011-hez képest pedig 30 ponttal csökkent. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Közvélemény-kutatást adott ki a Fox News, melyből kiderül, az amerikaiak nagy részénél csökkent a nemzet irányába tanúsított büszkeség. A hazájukra büszkék emberek aránya 2017-hez képest 12 ponttal, 2011-hez képest pedig 30 ponttal csökkent.

A csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásban azt kérdezték a regisztrált választópolgároktól, hogy „büszke-e ma az országra”, amelyre mindössze 39% mondott igent. Ez 12 ponttal kevesebb 2017 júniusához képest, és 30 ponttal kevesebb 2011 júniusa óta - írja a Hirado.

Ez a negyedik alkalom, hogy elvégeztékezt a kutatást, de ennyire negatív eredményt még sosem kaptak.

Demokrata és republikánus különbségek

A 2017-es eredményekhez képest a függetlenek és a republikánusok véleménye megfordult. Az akkori felmérése szerint a republikánusok inkább büszkék voltak hazájukra, mára azonban ez megváltozott. A demokraták esetében is hasonló folyamatról számolhatunk be, ők azonban még éppen a határértéken vannak, megoszlásuk széleskörű.

A számok a következőképpen alakultak: 2017-ben a republikánusok a mai adatokhoz képest 31 pontos különbséggel, a függetlenek pedig 4 ponttal inkább büszkék voltak. Mára azonban mindkét csoport kiábrándult az országból, a Republikánus párt képviselői 24 ponttal fordítottak az álláson, a függetlenek pedig 35 ponttal.

A demokraták 17 ponttal nagyobb valószínűséggel csalódtak az országban 2017-ben, most viszont megosztottak: 46% büszke, 48% pedig nem.

A férfiak jellemzően büszkébbek

A férfiak is felcserélték a pozíciókat. 2017-ben 22 ponttal nagyobb valószínűséggel voltak büszkék, most viszont 14 ponttal inkább nem. A nők elégedetlenek voltak 2017-ben és ma is azok, de most sokkal nagyobb különbséggel csalódottak (az öt évvel ezelőtt 9 ponttal szemben 21 ponttal).

„Míg egykor az Amerikára való büszkeséget a hazafiság előfeltételeként kezelték, mára ez is háttérbe szorult a pártosodással szemben. Úgy tűnik, hogy sokak számára a büszkeség és a hazaszeretet már nem a demokratikus szabadságjogainkról szól, hanem a Fehér Házban ülő személyekről” – mondja a demokrata Chris Anderson közvélemény-kutató, aki a Fox News közvélemény-kutatását végzi a republikánus Daron Shaw-val.

Az elnök népszerűsége is csökken

Hivatali idejének mélypontjára süllyedt Biden elnök népszerűsége is. A májusban kiadott közvélemény-kutatás alapján az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás. A teljes lakosság körében kétharmad azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Biden ténykedését gazdasági téren. Az AP-NORC által közzétett felmérése szerint 10 amerikai állampolgár közül mindössze kettő gondolja úgy, hogy „jó irányba mennek a dolgok”.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek