Politika | 2022. 07. 01. – 15:00 |
Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van, de az EU-tagsághoz vezető út időbe telik, az előrehaladás kemény munkát igényel. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van, de az EU-tagsághoz vezető út időbe telik, az előrehaladás kemény munkát igényel – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kijevi parlamenthez intézett beszédében pénteken.

Ursula von der Leyen videóhíváson keresztül elmondott beszédében hangsúlyozta: Ukrajna az Európai Unió tagjelölt országává vált, amely alig öt hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek tűnt - írja az MTi.

„Hosszú út áll előttünk, de Európa az önök oldalán lesz minden lépésnél, ameddig csak kell,

a háború e sötét napjaitól egészen addig a pillanatig, amikor az ország átlép az Európai Unióba vezető kapun” – fogalmazott.

Kiemelte ugyanakkor: az előrehaladás kemény munkát igényel, a lehető leghamarabb számos döntő reformra van szükség. Von der Leyen a legsürgősebb szükséges intézkedések között elsőként a korrupcióellenes fellépést említette, amellyel kapcsolatban kiemelte: a lehető leghamarabb ki kell nevezni a korrupcióellenes ügyészség új vezetőjét és az ukrán nemzeti korrupcióellenes hivatal új igazgatóját.

Meg kell fontolni az Alkotmánybíróság reformjára vonatkozó terveket, és új szabályokra van szükség a bírák kiválasztási eljárásaihoz, a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban. Fontosnak nevezte továbbá a médiatörvény elfogadását, amely – mint mondta – összehangolja Ukrajna jogszabályait a jelenlegi uniós normákkal.

Valamint olyan új szabályok bevezetését sürgette, amelyek csökkentik az oligarchák gazdaságra gyakorolt túlzott mértékű befolyását.

Az európai intézmények éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy támogassák Ukrajnát. Azonban az ország elszántságára és erőfeszítésére is szükség van a munka elvégzéséhez – tette hozzá a brüsszeli testület elnöke.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Sztefanisina szerint az EU nem fosztja meg Ukrajnát tagjelölti státuszától akkor sem, ha nem teljesíti a feltételeket. Amennyiben Ukrajna nem teljesítené az Európai Bizottság feltételeit az Európai Unió tagjelölti státuszának megadására vonatkozóan, abban az esetben sem veszítené el ezt a státuszt – jelentette ki Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek