Bien.hu

Megosztás

Most még nagyobb szükségünk van az immunerősítésre, mint korábban valaha, ezért nem csak a vitaminbevitelre és a higiéniai szabályokra kell odafigyelnünk, hanem az étkezésünkre is. Egy közkedvelt étel pedig nagy segítség lehet ebben!

Tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek jó forrást biztosítanak a vitaminoknak, de mindegyikben egészen más ásványi anyagok találhatók meg, így van, ami hatékony a bőrödnek, míg más az emésztésnek vagy az alvásnak tesz jót - írja a bien.hu.

Azt viszont kevesen tudják, hogy ha immunerősítésről van szó, az egyik legjobb választás nem más, mint az utóbbi hónapokban oly népszerű shiitake gomba!

Ez a bizonyos fajta tartalmazza azokat az immunerősítő összetevőket, amelyek segíthetnek a testünknek megerősödni. Egyetlen adag shiitake gomba tartalmazza a napi szükséges rézbevitel 40%-át, ráadásul a B5-vitamin 33%-át is. Ez utóbbi jelentős szereppel bír az immunrendszer erősítésében, hiszen segíti a testednek az antitestek termelését, amelyek szembeszállnak a különböző betegségekkel. Most, hogy egyre több embernél diagnosztizálják a koronavírust, fontos, hogy te is gyakrabban fogyaszd akár napi szinten.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy 2015-ös kutatás szerint nem több, mint napi 5-10 gramm shiitake gombának is megvan a pozitív hatása. Olyannyira, hogy az eredményeik szerint 52, a kutatásban résztvevő felnőttnél javult az immunrendszer ellenállóképessége, már egyetlen hónap alatt. A jelen állás szerint akár ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az utóbbi hónapokban, különösen tavasszal, a shiitake gomba népszerűsége a boltokban is növekedni kezdett, és egyre többen vásárolják meg maguknak ezt a finomságot. 

A shiitake gomba és a klasszikus gomba között akadnak különbségek ízben is, ezért mi most elhoztunk három receptet, amivel kipróbálhatod ezt a finomságot. Valószínűleg hamar az új kedvenceddé válik majd!

Karamellizált shiitake rizottó

Hozzávalók: 2.5 bögre alaplé, 2 ek. olíviaolaj, 2 bögre szeletelt shiitake, hagyma ízlés szerint, 1 ek. szójaszósz, 1 ek. kakukkfű, 1 bögre rizs, 1/4 bögre fehér bor, 1/4 bögre parmezánsajt

Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az alaplét, majd vedd le a tűzről, és egy időre tedd félre. Addig egy nagy serpenyőbe öntsd az olívaolajat és a hagymát, majd pár perc múlva a shiitake gombát és a szójaszószt, némi sóval és borssal. A lényeg, hogy karamellizálódjon a gomba, amihez fontos, hogy a szeletek ne tornyosuljanak egymásra, különben nem indul be a karamellizálódás folyamata; ezért kell a nagy serpenyő. 

Amikor már aranybarna, elérkezett a kakukkfű és a rizs ideje. Ezeket tedd bele, 1 percig főzd, néha megkeverve, majd jöhet a fehérbor. Két percig, vagy amíg a fehér bort fel nem szívja, főzd, utána pedig adj hozzá fél bögrényit az alapléből. Közepes lángon, folyamatosan kevergesd, mert a cél, hogy főzd a rizst, és ne forrjon nagyon a víz. Utóbbi esetben ugyanis túlságosan rágós lesz.

Fokozatosan, fél bögrénként add hozzá az alaplét a keverékhez, és főzd addig, míg a rizs egyáltalán nem marad kopogós. Ez nagyjából 15-20 percet jelent. Ha levetted a tűzről, adj hozzá még sót és parmezánt. Ha úgy érzed, hogy túl száraz, még egy kis alaplé mehet bele. 

A tökéletes shiitake tésztával

Hozzávalók: 1 bögre shiitake gomba csíkokra vágva, 2 ek. szezámmagolaj, 3 ek. szójaszósz, 150g spagetti, 3 ek. osztrigaszósz, zöldségek és hagyma ízlés szerint

Közepes lángon melegíts fel egy serpenyőt, majd adj hozzá 1 ek szezámmagolajat, a gombákat és 1 ek szójaszószt. 3 percig dinszteld, vagy míg a gomba meg nem puhul, ez körülbelül ekkor következik be, hiszen a shiitake gyorsan megfő.

Ez egy nagyon egyszerű recept, hiszen lényegében már kész is vagy; a következő lépés a köret, ami a mi esetünkben most tésztát és salátát jelent. Ehhez szuper választás a spagettitészta, amit szimplán csak meg kell főznöd vízben, majd ezután egy serpenyőben 2 ek szójaszósszal, 3 ek osztrigaszósszal, hagymával és zöldségekkel kell 5 perc alatt összerottyantanod. Így már kész is az isteni, shiitake gombás-tésztás fogás, ami mellé salátát érdemes még felszolgálni.

Shiitake gombakrémleves

Hozzávalók: 2.5 dkg shiitake szeletelve, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. vaj, 1 közepes fej hagyma (apróra szelve), 1 répa (apróra szelve), 1 tk. kakukkfű, 1 tk. só, 1/4 tk. feketebors, 2.5 bögre víz, 3 zöldhagyma (apróra szelve), 200ml főzőtejszín (10%) 

Elkészítés: Miután a gombát falatnyi szeletekre vágtad, melegíts fel 1 ek olívaolajat és 1 ek vajat, majd add hozzá a gombát, és főzd körülbelül 10 percig, hogy megpuhuljon. Ezután a gombát oszd el kétfelé. Az egyik felét tedd egy nagy edénybe, add hozzá a szeletelt hagymát, répát, kakukkfűvet és 1 tk sót, borsot. Addig főzd, míg meg nem puhulnak, körülbelül 10-15 percig.

Ezután jöhet a 2.5 bögre víz, amit fel kell forralnod, majd a zöldségeket és a gombát 20 percig főzd benne. A víz egy része elpárolog majd, de azért figyelj oda arra, hogy ne tűnjön el teljesen. Ha így látod, inkább adj még hozzá vizet. Ezután vedd le a tűzről, és öntsd bele egy turmixgépbe, hogy püré állagot kapj a végén.

Ez aztán mehet vissza a serpenyőbe, majd add hozzá a korábban félretett gombát és a főzőtejszínt. 5 perc főzés és keverés után még egy kis sóval megízesítheted, majd kész is az isteni krémleves!

Forrás