Origo
| 2022. 07. 02. – 15:00 |

Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, megtalálta a módját annak, miként lehet növényeket napfény nélkül növekedésre bírni

Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, megtalálta a módját annak, miként lehet növényeket napfény nélkül növekedésre bírni. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, megtalálta a módját annak, miként lehet növényeket napfény nélkül növekedésre bírni.

A kutatócsoport egy kétlépcsős eljárással szén-dioxidot, elektromosságot és vizet alakított át acetáttá. A növények felhasználták az acetátot, és így képesek voltak növekedni a sötétben. Az eredményekről a UC Riverside és a University of Delaware kutatói közleményben számoltak be - írja az Origo.

Az írás szerint a módszer napelemekkel kombinálva több mint 18-szor hatékonyabb lehet, mint a természetes folyamat,

amely során a napfényben található energia csupán 1 százaléka jut el a növényekhez.

"Az élelmiszertermelés olyan új módját kerestük, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott korlátokat" - mondta a közleményben Robert Jinkerson, a kutatás társszerzője.

Az eredmények ígéretesnek tűnnek, de kérdéses, hogy a módszer mennyire fenntartható, és produkál-e értékelhető terméseket.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek