Hirado.hu
| 2022. 07. 02. – 09:00 |

Ha az éhség vagy a víz hőmérsékletének hirtelen változása miatt stressz éri, a Turritopsis dohrnii képes visszaalakulni fiatal polip állapotába

Ha az éhség vagy a víz hőmérsékletének hirtelen változása miatt stressz éri, a Turritopsis dohrnii képes visszaalakulni fiatal polip állapotába. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sok mítosz kering emberekről, akik megtalálták az örök fiatalság forrását, a természetben azonban létezik egy Turritopsis nevű apró medúza, amely nem nagyobb az emberi körömnél és valami egészen csodálatos dolgot művel.

Ha az éhség vagy a víz hőmérsékletének hirtelen változása miatt stressz éri, a Turritopsis dohrnii képes visszaalakulni fiatal polip állapotába,

és újrakezdeni az életét, „anélkül, hogy fiziológiailag emlékezne arra, hogy idősebb volt”.

A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. Képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig  – írta a Dailymail-re hivatkozva a Hirado.

Nicklas Brendborg dán biológus lebilincselő könyvében az öregedés rejtelmeiről ír. A Turritopsis azt sugallja, hogy a természet már kidolgozta a módját annak, hogy szükség esetén inkább fiatalodjon, mint öregedjen az élő szervezet, míg más élőlények hihetetlen regenerációs képességekkel és immunitással rendelkeznek.

„A génszerkesztés és a génösszevonás korában kölcsönözhetnénk tőlük valamit?” – tette fel a kérdést. A meztelen vakondpatkány például gyakorlatilag rákmentesen él: ezer vizsgált egyedből mindössze hatnál alakult ki daganat.

Sok tanulsággal szolgál a medúzák fiatalodása.

„Azonnal dobja el az antioxidáns tablettákat. Úgy tűnik, hogy az antioxidánsok inkább elősegítik bizonyos rákos megbetegedések növekedését és terjedését, mintsem korlátozzák azokat… a túlzott antioxidánsok valójában akadályozzák a testmozgás által történő erősebbé és egészségesebbé válás folyamatát. Inkább étkezzünk rendesen” – fogalmaz a biológus.

Brendborg meglátásainak lényege talán az arany középút: mindennek van egy ideális mennyisége, amely se nem túl kevés, se nem túl sok.

A szerző úgy véli például, hogy nem annyira a futás tesz jót, mint inkább az általa beindított regenerációs mechanizmusok. A futás önmagában is magasra repíti a vérnyomást, mikrosérüléseket okoz az izomszövetekben, megterheli a szívet, túlterheli az ízületeket. De amikor utána lefekszik az ember aludni, a szervezet kiváló javítórendszerei „turbó” üzemmódba kapcsolnak.

De aki kimerülésig fut, napokra legyengítheti az immunrendszerét. Minden arról a bizonyos aranyközépútról szól. Szerinte például stresszre is szüksége van az embernek.

A minket erősítő ősi stresszek közé tartozhat a kemény testmozgás (de nem kimerülésig), az erős napsütés (de nem leégésig), a nagy tengerszint feletti magasság (amely hatékonyabbá teszi a tüdőnket) és az éhség. Ez utóbbi stressz talán az, amit a legjobban kerülnek az emberek. Ki ne szeretne enni?

Pedig őseink gyakran éheztek egy-két napig, és jól érezték magukat.

Brendborg elmélete szerint akár 200 évig vagy tovább is élhetünk.

Az ember élettartamának legfeljebb egyharmada örökletes: a többi az életmódtól függ, a diétától, a testmozgástól és az alvástól. És a megfelelő mennyiségű stressztől.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek