Kárpátinfo hetilap


Megosztás

Örvendetes, hogy a nehéz helyzet ellenére egyre több olyan tábor kerül megrendezésre, ahol a gyerekek előbb a COVID majd a háború miatti elzártság után végre közösségben lehetnek, s ahol emellett tartalmasan tölthetik idejüket. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, illetve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett táborok sorát immáron a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola (TTMNI) is gazdagítja. És elismerésre méltó, hogy a szórványban élő magyar gyerekekre is gondolnak, segítenek mekik megismerni, illetve visszatanulni népi játékainkat, népdalainkat, -táncainkat.  

Idén július 25. és 29. között első alkalommal került megrendezésre a Kőrösmezői Tulipán Népművészeti Tábor a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola szervezésében, melynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kőrösmezői Tanszállodája adott otthont. Mint Kepics Andzselika programfelelőstől, a TTMNI igazgatójától megtudtuk, a táborban 40 gyerek vett részt Kőrösmezőről és Terebesfejérpatakról. A fiatalok a hét folyamán a rábaközi, sárközi, szatmári, dunántúli tájegységek zenéjével ismerkedtek, népdalokat énekeltek, néptáncot tanultak, népi játékokat játszottak, hangszeres oktatáson (harmonika, hegedű, tambura, nagybőgő) vettek részt, a szabadidőben meg kézműveskedtek: viseletes babát, szalagrózsát és textil tulipánt készítettek.

Emellett a kisebbek és édesanyjuk számára olyan foglalkozásokat is tartottak, ahol nagy szerepet kaptak a ringatók, az ölbeli játékok, a mondókák és a ritmusfejlesztő népi játékok. Ezeket a foglalkozásokat Kokas Erzsébet táborvezető, népi énekoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda népi ének és népi játék oktatója tartotta.

A tábor munkájában részt vettek a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda munkatársai: Botos Krisztina néptáncoktató, Nagy István tambura, nagybőgő, gitár oktató, Kokas Erzsébet kézműves, illetve segített Turjanica Emília hegedűoktató, a Nyíregyházi Egyetem Népzenei tanszékének tanulója, valamint a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda két végzős diákja: Bocskai László és Marozsi Milán.

Természetesen a szervezők a helyieket is bevonták a munkába, így Keszler Máriát, a Kőrösmezői 1. számú Általános Iskola magyar nyelvű elemi osztályainak tanárnőjét, a Rahói járás magyar tannyelvű oktatási intézményeinek koordinátorát, aki egyben a helyi szervező feladatait is felvállalta, Vadas Máriát, a Terebesfejérpataki P. Frangepán Katalin magyar óvoda zenei nevelőjét, és Djácsuk Halinát, aki a táborozók egészségügyi felelőse volt.

A sikeres hét ünnepi műsorral zárult, ahol a gyerekek bemutatták a táborban tanultakat. A programban szerepeltek rábaközi népdalok és gyermekjátékok, sárközi ugrósok (a hegedűn játszó gyerekek előadásában), dunántúli ugrósok (a tamburán játszó gyerekek előadásában), a harmonikások pedig szatmári muzsikát szólaltattak meg. Záróműsorszámként a résztvevők kedvenc népi játékaikat, valamint dunántúli ugrós táncmotívumokat is előadtak. A Kokas Bandának köszönhetően az alkalom zenés táncházzal zárult.

Deljatincsuk Andrij, a Kőrös­mezői kistérség vezetője megköszönte, hogy a településen sikeresen működik a Tulipán Tanoda, amely népszerű programjaival gazdagítja vidékünk kulturális életét.

A tábor Magyarország Miniszterelnöksége és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Kósa Eszter

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria