Bien.hu

| 2022. 07. 03. – 07:52 |

Ha azt szeretnéd, hogy a szobanövényeid szépen növekedjenek, gyakran virágozzanak és majd’ kicsattanjanak az egészségtől, akkor nem csak arra kell figyelned, hogy megfelelően öntözd őket.

 Ilyen sűrűn kellene cserélned a földet a növényeid alatt 

Hirdetés

Ha azt szeretnéd, hogy a szobanövényeid szépen növekedjenek, gyakran virágozzanak és majd’ kicsattanjanak az egészségtől, akkor nem csak arra kell figyelned, hogy megfelelően öntözd őket.

Idővel a szobanövények talaja éppúgy kimerül, mint ahogy a szabadföldön tartott növényeké: utóbbiakat sem véletlenül kell rendszeresen trágyázni, komposzttal dúsítani. A szobanövények csak akkor fejlődnek megfelelően, ha számukra ideális mennyiségű vízhez, napsütéshez, levegőhöz jutnak, és persze megkapják a szükséges mennyiségű tápot is. Sokan ezt tápoldattal próbálják fedezni, ami nem rossz ötlet, de a földjüket is cserélni kell - írja a bien.hu.

A növekedés, virágzás alatt a növények a rendelkezésükre álló szerves anyagok nagy részét elhasználják. Ekkor a talaj kimerültté válik, megkeményedik, és nem tartja meg sem a vizet, sem a kívülről érkező tápanyagokat. Úgyhogy ilyenkor a szobanövények egészségének megőrzése érdekében friss talajba kell átültetni őket.

De mikor jön el ennek az ideje?

Valójában a növénytől függ, milyen gyakran kell átültetni, nincs aranyérvényű szabály erre vonatkozóan. A gyorsabban növekvő szobanövények esetében, mint amilyen pl. az afrikai ibolya, szükséges az éves szinten történő átültetés. Azonban azok a növények, amelyek lassabban nőnek, pl. ilyenek a kaktuszok, vagy az anyósnyelv, két évnél korábban nem igénylik a talajfrissítést. 

A legjobb időszak az átültetésre tavasszal van. Ilyenkor a növények jelentős növekedésbe kezd, fejlődik a gyökérzetük is és többségük virágokat, új leveleket hoz. 

Azonban évközben bármikor sort lehet keríteni erre a rutinra, ha a növény élettelennek, száraznak tűnik, vagy ránézésre is úgy fest, hogy kinőtte a helyét. Szintén az átültetést sürgeti, ha az öntőző víz egy az egyben átfolyik a földön, mert ez arra enged következtetni, hogy nincs elég szerves anyag, ami megtarthatná a nedvességet. Gyanúra ad okod, ha a talaj túl kemény, vagy éppen sok gyökér látszik akár alul, akár felül, amikor kiveszed a kaspóból a növényt. 

Cserepet is kell cserélned?

Ha nem akarod, hogy a növényed nagyobbra nőjön, akkor nem muszáj nagyobb cserépre váltanod. Feltéve, hogy nem érte el a maximális méretét, a növények nagyobbra nőnek akkor, ha erre teret engedünk nekik. Nem érdemes azonban az apró virágokat túl nagy cserépbe ültetni, mindig csak egy méretet célszerű ugrani. Ellenkező esetben a gyökérzet rosszabbul tud levegőzni, illetve a növény túlságosan arra fog koncentrálni, hogy a gyökereit fejlessze, nem pedig arra, hogy csodálatosan pompázzon a nappalidban. 

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek