Mozaik | 2022. 07. 03. – 17:00 |
Felolvasztják azt a Bajorországban talált, 1300 éves gyermeksírt a német kutatók. Fotó: Internet

Hirdetés

Felolvasztják azt a Bajorországban talált, 1300 éves gyermeksírt a német kutatók, amelyet a lelet sérülése megelőzése érdekében a környező talajjal együtt, lefagyasztva emeltek ki a régészeti helyszínről.

A sírt a bajor műemlékvédelmi hivatal szakemberei 2021 októberében Tussenhausenben találták meg. Elszállításához lefagyasztották a sírt körülvevő talajt, majd egy tömbben emelték ki a sírt - írja az MTI.

A 800 kilogramm súlyú, fagyott sírt a hivatal egy Bamberg környéki kirendeltségén tárolták egy fagyasztóban.

A helyi hatóságok szerdán közölték, hogy a napokban olvasztják ki a sírt. A szakemberek különleges szívóberendezést használnak, hogy a forró levegővel történő olvasztás közben keletkező víz ne tegyen kárt a leletben. Az olvasztás szüneteiben hűtéssel biztosítják az állandó, mínusz négy fokos hőmérsékletet.

A sírban nyugvó Jégherceg, ahogy a régészek elnevezték, egy 7. században elhunyt fiúgyermek volt. A kutatók minél többet akarnak kideríteni a származásáról, köztük azt is,

hogy gazdag környezetből származott-e, amire több, a sírban talált tárgy is utal.

A tíz évnél feltehetően nem idősebb fiút egy kutyával együtt temették el. Sírjában egy arany veretekkel díszített öves kardot és ékszereket, például aranyleveles kereszteket és ezüst karkötőket is találtak.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek