Kárpátinfo hetilap


| 2022. 07. 03. – 07:07 |

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén is nemzetközire tervezte a Zupkó József Kézilabda Emléktornát, ám azon a háborús helyzet miatt csak beföldi csapatok vettek részt.

Zupkó József Kézilabda Emléktorna kilencedszer. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén is nemzetközire tervezte a Zupkó József Kézilabda Emléktornát, ám azon a háborús helyzet miatt csak beföldi csapatok vettek részt. És bár meghirdették az általános és középiskolai csapatok számára is, ezúttal csupán a sportiskolák neveztek be. Ám a kárpátaljaiak mellett Ivano-Frankivszk megyéből is érkezett két csapat, akik igencsak szép eredményekkel térhettek haza: a lányok az első két helyet szerezték meg.

Mint Váradi Natália, a „Genius” JA irodaigazgatója a megnyitón elmondta, a sportverseny célja a sportág népszerűsítése, az ifjú tehetséges kézilabdázók felkutatása, számukra versenylehetőség biztosítása, sportkapcsolatok építése és végül, de nem utolsósorban tisztelgés Zupkó József érdemes edző emléke előtt. Az elmúlt évek rendezvényein közel 800 fiatal mutatkozott be a pályán. Váradi Natália úgy értékelt, hogy a csapatok a háborús helyzet ellenére jól felkészültek, az edzők kiválóan végzik munkájukat.

A torna résztvevőit levélben köszöntötte Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, aki abbéli örömének adott hangot, hogy Kárpátalján a nehéz idők ellenére összegyűlnek a sportszerető emberek és megemlékeznek a kézilabdalegendáról, a bizonytalanságok dacára vállalják a sporttal járó örömöt és erőfeszítéseket. „Szenvedélyük és kitartásuk arra ösztönöz, hogy még többet tegyünk a minden nehéz helyzetben legyőzhetetlennek bizonyuló kárpátaljai magyarságért”, írta üzenetében Kocsis Máté.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a héten ez már a második neves sportrendezvény volt, ami nemcsak a főiskola, de a Beregszászi járási sporthagyományok hírnevének öregbítését is szolgálja, emelte ki a torna megnyitóján Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke. Aki a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy szeretnék felélénkíteni a sportéletet a járásban, a kistérségekben, hogy megpróbálják visszahozni a kézilabda múlt század 70-es éveinek fénykorát.

A megnyitó ünnepségen részt vett Lobova-Heckó Nyina, a verseny védnöke, az 1976-os Montreáli Olimpia és az 1982-es Budapesti Világbajnokság szovjet válogatottjának aranyérmese, nemzetközi kategóriájú sportmester, illetve Greba Anna sportmester, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának tízszeres győztese, a Szovjetunió és Ukrajna kézilabda-válogatott csapatának egykori tagja, akik Orosz Ildikóval, a rendezvénynek otthont adó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökével, illetve Juhász Istvánnal, a Magyar Kézilabda Szövetség sportakadémiai központjának igazgatójával, Oláh Sándorral, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagjával együtt a mostani torna győztes fiúcsapatai tagjainak nyakába akasztották az érmeket.

A megnyitót követően a szervezők és a meghívott vendégek közösen koszorúzták meg a város egykori kézilabdaázójának, Zupkó Józsefnek a Zakarpattya Sportkomplexum falán lévő emléktábláját.

A versenyen – melynek szakmai felelőse Csehil Anikó, a II. RF KMF testnevelő tanára volt – 8 lány és 2 fiú csapat mérkőzött meg, összesen 130 ifjú kézilabdázó állt pályára. És lássuk az eredményt. A fiúk kategóriájában az első helyet a huszti, a másodikat pedig a técsői sportiskola csapata szerezte meg. A legjobb játékosnak Szabados Mihajlo, a legjobb góllövőnek Blicka Sztaniszlav, a legjobb kapusnak pedig Holubka Bogdan bizonyult. A lányoknál az első és a második helyet is az Ivano-Frankivszk megyéből érkezett „Horodenka” vitte el, míg a harmadik helyen az aknaszlatinai „Maramures” végzett. A legjobb játékosnak Ivanova Karinát, a legjobb góllövőnek Petrenko Marinát, a legjobb kapusnak Oreszt Tetjánát kiáltották ki.

A kézilabdatorna végén a nyertesek érmeket, okleveleket, valamint labdákat vehettek át. A kupákat a NIKÉ Sportegyesület biztosította. A sportprogram megvalósulását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta.

Marton Erzsébet


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 27. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek