Gazdaság | 2022. 07. 05. – 09:00 |
Ilyen hosszan tartó szárazságra még a legöregebbek sem emlékeznek. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Ilyen hosszan tartó szárazságra még a legöregebbek sem emlékeznek. Április vége óta nem jegyeztünk fel három-négynapos esős időszakot, amikor is a talaj felső rétege igazán fel tudott volna töltődni csapadékkal. Tudni kell, hogy a földműveseinket megörvendeztető egy-egy kiadósabb zápor csak pillanatnyi lélegzetvételhez juttatja növényeinket. Közben pedig embert, állatot és növényt gyötörnek a hőségnapok. És országos, valamint helyi szinten sorra dőlnek meg a melegrekordok.

– Ilyen körülmények között várjuk az aratás kezdetét. Aggódva kérdezzük, vajon mi lesz mindennapi kenyerünk, takarmánygabonánk sorsa?

– Konkrét becslésekbe bocsátkozni még korai lenne, ám az már bizonyos, hogy megyénkben, de mondhatjuk, hogy az egész Kárpát-medencében a mostani évtized leggyengébb hozamaira van kilátás – kezdi beszélgetésünket Huszár Tibor, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének falugazdásza, aki Beregardó határában maga is szántóföldi növények termesztésével foglalkozik. – Pedig az őszi kalászosok szempontjából majdhogynem ideálisan alakult a szezon. Azt azért elmondanám, hogy a megszokottnál később elvetett táblákon a növények nem úgy fejlődtek, ahogy a Nagykönyvben meg van írva. Tehát ha az utóbbi időkben elfogadottá vált, hogy bátran vethetünk őszieket október végén és még később is, ebben az idényben az járt jól, aki a korábban megszokott menetrendhez igazodott, amikor is szeptember közepén kezdjük az őszi kalászosok vetését és azt nagyjából egy hónap múlva fejezzük be. Mert, röviden szólva, így tud a növény kikelni, megerősödni és felkészülni az átteleléshez. Most újra bizonyítást nyert, hogy a vetési időben a talajba vitt komplex műtrágya mekkora jelentőséggel bír, hisz a növényi sarjak kiegyensúlyozott fejlődése – elsősorban a nehezebben felvehető foszfor és kálium miatt – csak így biztosított. Belátom, gazdatársaim számára nem volt könnyű a műtrágya vásárlásával kapcsolatos döntéseket meghozni, hisz egy év leforgása alatt a talajtápok ára gyakorlatilag megháromszorozódott.

– Elsősorban mire világít rá ez a közel sem szokványos év?

– Leginkább arra, hogy a klímaváltozás itt van a nyakunkon, ez már nem csupán elméleti fejtegetés, hanem mindennapjaink része. Valóban komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy miként tudjuk megszervezni a táblák öntözését, és milyen hatékonyan tudunk fellépni annak érdekében, hogy a termőrétegben hosszú időn át megmaradjon az éltető nedvesség. Gondolok itt az olyan beavatkozásra, mint a mélytalajlazítás, a hasogatás, a kultivátorok mind gyakoribb okszerű használata. Hisz tudjuk, a tárcsa, ha keményebb talajt ér, csak átgurul rajta, míg a kultivátor egyenletesen lazít. Az idei évben azt is megtapasztaltuk, hogy a 22-25 cm-es művelési, szántási mélység bizony nem elegendő.

– Hogyan tovább?

– Bízunk abban, hogy legalább nullszaldósra ki tudjuk hozni ezt az évet. És vegyünk egy nagy levegőt, mivel aratás után máris elő kell készülni a következő idényre. A tarlóhántás fontossága most végképp egyértelművé vált, és fontos, hogy a további előveteményeket az őszi kalászosok számára megtervezzük. E kultúrák számára továbbra is a napraforgót, a szóját, a korai érési idejű kukoricát tartom a legideálisabbnak.

– Ha már a tavasziak kerültek szóba, velük mi a helyzet?

– Háborús időket élünk, így kézenfekvő a hasonlat: ezek a növények még tartják a frontot, bár ehhez arra van szükség, hogy lombtrágyázzuk őket. Ez a fajta tápoldatozás, melyet mi mostanság a hajnali órákban végzünk, egyfajta infúzióként működik. Abban segít, hogy növényeink ne adják fel.

– Az imént a háborút emlegette: az mennyire nehezítette meg az időszerű munkálatok végzését?

– Az elmúlt időszakban legfőképpen az üzemanyaghiány okozott komolyabb fennakadásokat, ám most úgy tűnik, hogy ezen már túl vagyunk, hisz, ha korlátozott módon is, de folyamatosan hozzá tudunk jutni valamennyi üzemanyaghoz, ha nem is mindig a kellő mennyiséghez. Az aratáshoz, amelyet a héten szeretnénk elindítani, ennél jóval több gázolajra lesz szükség.

– Már említette, hogy az itteni gazdák számára az a legfőbb cél, hogy minimális veszteséggel zárják az évet.

– A jelenlegi körülmények között többet nem is kívánhatunk. Gondoljunk bele: tavaly ilyenkor nagyjából egyharmadába került a műtrágya, mint ezekben a hetekben, a gázolajért pedig csak feleannyit fizettünk, mint mostanság. Ehhez jön még az a szomorú hír, hogy a búza kilójáért a nagybani felvásárlók most 4 hrivnyát ajánlanak a tavalyi 5 hrivnya helyett. Ki érti ezt? Egyszóval a feje tetejére állt a világ. Most minden gazdatársamnak azt ajánlom, hogy az aratás előtt sürgősen növelje raktárkapacitásait, mert most aztán igazán érdemes lesz az új termés eladásával várni.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 38. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek