MTI

| 2022. 07. 05. – 08:30 |

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn olaj- és gázszállítmányokat helyezett kilátásba az Európai Uniónak

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn olaj- és gázszállítmányokat helyezett kilátásba az Európai Uniónak. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn olaj- és gázszállítmányokat helyezett kilátásba az Európai Uniónak.

"Kazahsztán kész szénhidrogén potenciálját felhasználva stabilizálni a helyzetet a globális és európai piacokon" - idézte a hivatala a kazah államfőt, aki a nap folyamán Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetést, írja az MTI.

Tokejev szerint Kazahsztán egyfajta ütközőzónát alkothat, amely kiegyenlítheti az energiaelosztást kelet és nyugat, illetve észak és dél között.

A kazah elnök ezzel összefüggésben szorgalmazta, hogy az EU alternatív szállítási folyosókat építsen ki, egyebek között a Kaszpi-tengeren.

Hírügynökségek felidézték, hogy az ásványkincsekben gazdag, kemény kézzel vezetett Kazahsztán tagja az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Uniónak és a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB). Utóbbi katonai alakulatokkal támogatta a helyi vezetést az év elején, hogy úrrá tudjon lenni az országban kitört zavargásokon.

Mindemellett Kazahsztánban aggályok is vannak Moszkva erős befolyásával szemben, sokan például orosz területi igényektől tartanak az ázsiai ország északi részén.

Kazahsztán például nem állt ki egyértelműen Oroszország mellett az ukrajnai hadművelet kérdésében.

A szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon pedig Tokajev kijelentette, hogy nem fogja elismerni a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket. Egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban - javasolja a szövetségi kormány.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek