Kultúra | 2022. 07. 05. – 09:30 |
Az idei felvételi eljárás is más, mint azt a korábbi években már megszoktuk. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Július 4-én feltűnően sokan várakoztak a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemrég átadott csigaszúgi szakgimnáziuma bejáratánál. Hirtelen eszembe jutott az a több mint negyven évvel ezelőtti nap, amikor a Munkácsi Tanítóképzőbe jelentkeztem felvételre. Csak ott akkor még az érkezés időpontja is sokat számított: az első 18, kitűnő általánosiskolai bizonyítvánnyal rendelkező diák felvételi nélkül juthatott be, míg a tizenkilencediknek és a többinek már vizsgázniuk kellett, így hát még némi tolongás is volt…

Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, ahogy a mondás tartja. Változtak az érettségi meg a felvételi szabályok is. De a mai idők továbbtanulni vágyó nemzedékének sem hozott könnyebbséget. Miután már lassan hozzászoktak tanárok, diákok a „zéenós” érettségihez – ha annak egyes szabályaival nem is tudunk egyetérteni –, a világjárvány állított nehéz buktatókat a tanulni vágyó fiatalok elé, most meg a háború akadályozta a normális, jelenléti iskolai oktatást, felkészülést. Az idei felvételi eljárás is más, mint azt a korábbi években már megszoktuk.   

– Az eredeti elképzelések szerint idén a minisztérium három lépésben valósította volna meg a felvételit. Első lépésben az elektronikus kabinet létrehozása lett volna a cél június végén, amit a dokumentumok, illetve a motivációs levelek feltöltése követett volna. Ám mivel elhúzódott a kilencedik osztályt befejezők számára a bizonyítványok kiadása, ezért most egy lépésben kell mindent megoldani. Így július elsejétől indulhatott el szakgimnáziumunkban is az elektronikus kabinetek létrehozása, ahová a jelentkezők fel is tölthetik akár önállóan, az otthoni számítógépükről is a dokumentumaikat. Mi emellett helyben is segítséget nyújtunk azoknak, akik ezt igénylik. Tehát aki eljön a tanintézményünkbe, itt a munkatársak gördülékenyen meg tudják ezt oldani – tájékoztat Soós Katalin, a II.  Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának igazgatója. – Sajnos nagyon lassan indult be ez a felvételi időszak, ám július 4-én, hétfőn örömmel konstatáltuk, hogy élő sor alakult ki, folyamatosan jönnek a felvételizni vágyó fiatalok szüleik kíséretében.

– Meddig lehet jelentkezni és milyen szakoktatásra?

– Idén is öt szakon hirdettünk felvételt: óvodapedagógia, szociális munka, alkalmazott matematika, számvitel és adóügy, valamint turizmus szakokon. Július elsejétől 13-ig lehet létrehozni ezeket az elektronikus kabineteket, illetve feltölteni a dokumentumokat. Mivel egy diák több szakra is jelentkezhet, az általuk benyújtott motivációs levelek alapján a felvételi bizottság dönt majd arról, hogy ki milyen szakra nyert felvételt, aztán majd kiértesítjük a jelentkezőket a beiratkozás dátumáról. Bízunk benne, hogy idén is lesz elegendő jelentkező, és egy sikeres tanévet kezdhetünk majd meg szeptemberben.

kme

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 27. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek