Életmód | 2022. 07. 06. – 09:53 |
 Így jelzi a szervezeted, hogy nem viszel be elég omega-3 zsírsavat 

Hirdetés

Valószínűleg te is sokszor hallottad már, hogy milyen sok egészségügyi előnye van az omega-3 zsírsavaknak. Elég csak arra gondolnunk, hogy a bőr, a szem, az agy és az immunrendszer egészségének megőrzésében is kulcsfontosságú szerepe van. Az viszont már jóval kevesebb emberben tudatosul, hogy a szervezetünk nem tud termelni omega-3 zsírsavat, ezért élelmiszerekből vagy táplálékkiegészítőkből kell bevinnünk. Ha pedig a szervezet számára biztosított mennyiség nem elegendő, különféle kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

Mit érdemes tudni az omega-3 zsírsavakról?

Az omega-3 zsírsavaknak három fő típusa van: dokozahexaénsav (DHA), eikozapentaénsav (EPA) és alfa-linolénsav (ALA). Az egészségünk megőrzéséhez napi 250-500 mg kombinált DHA és EPA fogyasztása szükséges, az ALA megfelelő beviteli mennyisége nőknél 1,1 gramm, férfiaknál pedig 1,6 gramm. Ezt a napi szintet sajnos sokan nem érik el. Jelenleg ugyan nem létezik szabványosított teszt az omega-3 zsírsav hiányára, így kimutatni is nehéz. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy neked is több omega-3 forrást kellene fogyasztanod - írja a bien.hu.

Bőrirritáció, kiütések vagy pattanások

A száraz bőrért gyakran a kiszáradás felel, de az omega-3 zsírsavak hiányával is összefügghet. A zsírsavak segítenek ugyanis megőrizni a sejtmembránok egészségét, ami a nedvesség megtartását is magában foglalja. Tehát a száraz bőr korai figyelmeztető jele lehet annak, ha nem fogyasztasz elég omega-3 zsírsavat ahhoz, hogy ez megtörténjen. De a pattanások gyakori felbukkanása vagy állandó jelenléte is utalhat arra, hogy nem megfelelő az omega-3 szinted. Néhány kutatás pedig azt is kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítők segíthetnek a bőrbetegségek, például az ekcéma és a pikkelysömör kezelésében.

Törékeny vagy ritkuló haj

A bőrhöz hasonlóan a haj is elkezd kiszáradni, fénytelenné válik, göndörödni kezd, és a végei elkezdenek töredezni, vagy egyszerűen hullani kezd a hajad, ha nem viszel be a szervezetedbe elegendő omega-3 zsírsavat. Az pedig, hogy a megfelelő bevitt mennyiség csökkenti a hajhullást, tudományosan is bizonyított.

Ízületi fájdalom és merevség

Mivel az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő reakciót váltanak ki a szervezetben, úgy gondolják, hogy az ízületi fájdalom és merevség, különösen a gyulladások, például a rheumatoid arthritis (RA) által okozott ízületi fájdalom az omega-3 hiány jele lehet. A tudomány jelenlegi állása szerint viszont a megfelelő omega-3 bevitel enyhíti az RA-ban szenvedő betegek tüneteit, és a lupuszhoz kötődő ízületi fájdalmakat.

Agyi köd, kognitív funkciók elvesztése és depresszió

Az omega-3 zsírsavak hiányára olyan kellemetlenségek is utalhatnak, mint például a koncentrálási nehézség vagy a memóriaproblémák. Hosszú távon pedig úgy tartják, hogy az Alzheimer-kórral és a demenciával is összefüggésbe hozható. Más kutatások azt is kimutatták, hogy a depresszióval is összefügghet az alacsony omega-3 szint, és különféle pszichiátriai rendellenességekre, például bipoláris zavarra is hajlamosíthat.

Szemszárazság és fáradtság

Idehaza is sokan szenvednek szemszárazságtól, ami részben gyulladást okoz. Ez a kutatások szerint összefügghet az omega-3 zsírsavak alacsony bevitelével, akárcsak a fáradtság, ami gyakran a szemszárazsággal együtt jelentkezik. Szerencsére mindkét tünet jó eséllyel javulhat, ha elegendő omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszert fogyasztasz, így ha bármelyiket is tapasztalod, akkor ezt a lehetséges okot is tartsd szem előtt.​​

Az említett tünetek bármelyikét számos okból tapasztalhatod, de ha egy-kettőnél többet is ki tudsz pipálni a listádról, akkor érdemes konzultálnod a háziorvosoddal az omega-3 hiány lehetőségéről. Ami viszont biztos, hogy nem árt, ha általánosságban is több omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszert, például lazacot, tőkehalat, szardíniát, diót, chia magot, lenmagot vagy tengeri algát fogyasztasz.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek