Gazdaság | 2022. 07. 06. – 16:00 |
Az ukrán kormányfő szerint idén legalább 35 százalékkal zsugorodik az ukrán hazai össztermék (GDP). Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán kormányfő szerint idén legalább 35 százalékkal zsugorodik az ukrán hazai össztermék (GDP) - idézte az Interfax-Ukraine hírügynökséget a kínai Hszinhua, írja az MTI.

Denisz Smihal azt mondta, hogy Ukrajna kezd magához térni az orosz agresszió utáni első hetekben tapasztalt “kómás sokkból”.

Úgy fogalmazott, hogy “viszonylag sikeres volt a vetési kampány, és nagyjából sikerült újraindítani a logisztikát a nyugati határon.

Ez azonban ne tévesszen meg senkit, a gazdaság teljesítménye idén legalább 35 százalékkal esik.”

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint a GDP az első negyedévben 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A jegybank a második negyedévi visszaesést 40 százalék körülire várja.

Szakértők várakozása szerint az év második felében kisebb lesz a gazdaság zsugorodása, de összességében idén több mint 30 százalékkal esik a GDP.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy újjáépítési alapot létesítene Ukrajna számára az EIB. A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek