Bien.hu

| 2022. 07. 07. – 10:05 |

Számtalan tanácsot hallottam már barátnőktől, ismerősöktől, jót akaró nagymamáktól azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen az ember lánya, ha kihagy egy tablettát (neadjisten kettőt, hármat).

 Utánajártunk, mi történik, ha kihagysz egy fogamzásgátló tablettát 

Hirdetés

Számtalan tanácsot hallottam már barátnőktől, ismerősöktől, jót akaró nagymamáktól azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen az ember lánya, ha kihagy egy tablettát (neadjisten kettőt, hármat). A válaszok onnan, hogy „nyugi, én mindig kihagyok egyet-kettőt” odáig terjedtek, hogy „soha többet ne szexelj óvszer nélkül” – pedig az igazság valahol a kettő között van.

Hogyan hat a tabletta?

A fogamzásgátló tabletta gyakorlatilag átveri a tested: elhiteti vele, hogy terhes vagy, ezért nem kell további, megtermékenyítésre váró petesejtet kilöknie magából - írja a bien.hu.

Nagyjából minden bogyó ösztrogént és progesztint taralmaz, amelyek mesterséges hormonokként segítenek stabilizálni a természetes hormonszintedet, és megelőzik az ösztrogénszint felemelkedését – ez jelezné a testednek, hogy ovuláljon.

Ezeket a mesterséges hormonokat minden egyes nap beviszed a szervezetedbe, így korántsem mindegy, hogy egy, kettő, vagy esetleg több tablettát hagysz ki.

Ha kihagysz egy tablettát

Előfordul, hogy valami miatt nem veszel be egy tablettát (este már fáradt vagy és elfelejted; máshol alszol és nem vitted magaddal), de nem érdemes kockáztatni – ilyenkor ugyanis, persze csak minimálisan, de megnő a teherbeesés kockázata. Ha te pont termékenyebb típus vagy, máris nyílt terepet biztosítasz annak, hogy célt érjen az a lelkes hímivarsejt.

Ha időben eszedbe jut, és még 12 órával a szokásos bevétel után vagy, pótolhatod, mintha mi sem történt volna, de utána már érdemes egy hétig kiegészítő védekezést is alkalmazni.

Minél régebben szeded a bogyót, annál kevésbé valószínű, hogy ez a kis kiesés a hormonadagolásodban bármilyen változást eredményez, de érdemes biztosra menni.

Ha kihagysz két tablettát

Két tablettánál már rázósabb a helyzet. Ugyan a tengerentúlon hajlamosak azt mondani, hogy még ilyenkor is nagyon kicsi a teherbeesés kockázata, nőgyógyászok általában óva intenek attól, hogy két tabletta kihagyása után elbagatellizáljuk a helyzetet.

Egyszerre két tablettát nem érdemes bevenni, nagyon maximum úgy, hogy az egyiket reggel, a másikat este – de legalább egy hétig védekezzetek más módon is, ne hagyatkozz teljesen a bogyóra.

Lehet játszani a dologgal, de nem éri meg, ha a vége egy nem kívánt terhesség lesz.

Ha kihagysz három tablettát

Itt válik igazán bonyolulttá és veszélyessé a dolog, ugyanis három nap után a mesterséges hormonjaid szintje annyira lecsökken, hogy azt a szervezeted már megérzi.

A teherbeesés kockázata jelentősen megnő, ha ebben az időszakban szexelsz, és utána még két hétig érdemes kiegészítő védekezést is alkalmazni, hogy biztosan visszaálljanak a dolgok a rendes kerékvágásba.

Ez egyébként nem csak akkor fontos, ha elfelejtetted bevenni a tablettát, hanem akkor is, ha hányással és/vagy hasmenéssel járó betegséged van, ugyanis a tablettának legalább 8 óra kell, hogy felszívódjon – ha ezelőtt előtt kijön belőled, nem tudja kifejteni a hatását.

Mi történik, ha abba akarod hagyni?

Eldöntöttétek a nagy Ő-vel, hogy gyereket szeretnétek, vagy esetleg más fogamzásgátló módszerre váltanál? A tabletta elhagyásának mellékhatásai attól függenek, hogy miért kezdted el szedni a bogyókat – ha a fogamzásgátló hatás mellett a pattanásaidat akartad eltüntetni, újra előjöhetnek, ha kiürülnek a szervezetedből az extra hormonok.

Ha szerettél volna egy kicsit rendszeresebb menstruációt, az első néhány hónapban búcsúzz el tőle, hiszen a szervezetednek hiányozni fog a rendszeres hormonadag, így valószínűleg újra felborul majd a ciklusod. A menstruációs görcsök visszatérnek, és az is lehet, hogy egy-két hónapig teljesen kimarad a menzeszed, még akkor is, ha nem vagy terhes. Ha ennél hosszabb ideig nem jelentkezik, keresd fel a nőgyógyászodat!

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek