Bien.hu

| 2022. 07. 07. – 06:12 |

Vannak olyan dolgok a fürdőszobában, amelyeknek az alapos megtisztítására a legtöbben ügyelünk, de a zuhanyrózsa jellemzően nem tartozik közéjük.

 Van egy egyszerű módszer a zuhanyrózsa tisztítására 

Hirdetés

Vannak olyan dolgok a fürdőszobában, amelyeknek az alapos megtisztítására a legtöbben ügyelünk, de a zuhanyrózsa jellemzően nem tartozik közéjük. Lehet, hogy te is szorgalmas vagy az otthonod egyéb területein, használat után lelocsolod a zuhanykabin oldalát, hetente egyszer ledörzsölöd az alját, de mit kezdesz a zuhanyfejjel? Talán nem is gondolnád, de közel olyan fontos időközönként tisztává varázsolni, mint a WC-ülőkét.

Ezért ne hanyagold el a zuhanyrózsa letisztítását

Bár külső szemmel sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem is észlelhető, de a zuhanyrózsa sok baktériumot rejthet magában. A vízben lévő ásványi anyagok ugyanis fokozatosan felhalmozódnak, és táptalajt biztosítanak a különféle kórokozók számára. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a fürdőszobák többsége általában meleg és párás, akkor nem is olyan meglepő, hogy könnyen és gyorsan szaporodhatnak a baktériumok akár a zuhanyrózsán, akár más fürdőszobai kellékeken - írja a bien.hu.

Túl a baktériumok megtapadásán a fúvókák eltömődhetnek, ami befolyásolja a víz áramlását és a zuhany minőségét. Ezt legegyszerűbben úgy veheted észre, ha a víz másként folyik, mint korábban, vagy ha vízcseppek törnek ki oldalra. Ha ezt tapasztalod, akkor egyértelműen itt az ideje, hogy megtisztítsd a zuhanyrózsát, de egyébként is legalább néhány hetente jobb beütemezned a takarítási rutinodba. Természetesen az alaposság is fontos, így van néhány lépés, amit érdemes betartanod.

Távolítsd el a zuhanyrózsát a tömlőről

Ha nekilátsz a zuhanyrózsa tisztításának, először távolítsd el a tömlőről. Ha a zuhanyfej a falhoz van rögzítve, előfordulhat, hogy kissé nehezebb dolgod lesz, de ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved az alapos munkától. Ha le tudod választani a tömlőről, minden rögzítőelemet tegyél le úgy, hogy egyiket se veszítsd el. Ez már csak azért is fontos, mert ha bármis eltűnik, akkor nagy valószínűséggel vízszivárgást fogsz tapasztalni.

Dörzsöld meg a lyukakat kefével

Súrolókefével óvatosan tisztítsd meg a fúvókákat, hogy könnyebben fellazuljanak az ásványi lerakódások. Lassan haladj, és összpontosíts minden fúvókára, hogy biztosan minden lerakódás kijusson a zuhanyrózsából. A lerakódások - függően attól, hogy mennyi ideje vannak ott - kemények vagy puhák is lehetnek. Ennek függvényében nem kizárt, hogy a zuhanyrózsát egy olyan spray-vel is meg kell tisztítanod, ami vízkőoldó hatású.

Öblítsd le meleg víz alatt

A fúvókák súrolásával eltávolított lerakódásokat és az esetleges penészt meleg vízzel öblítsd le. Óvatosan hagyd, hogy megteljen vízzel, majd rázd ki azon a felén, amelyiknél a tömlőhöz csatlakozik. Folytasd ez egészen addig, amíg nem jön ki több törmelék a zuhanyrózsából és a kifelé jövő víz tiszta nem lesz. A felületet (például a csapot) a zuhanyrózsa megtisztítása után szintén érdemes áttörölnöd, nehogy újra teret adj a baktériumoknak.

Hagyd a zuhanyrózsát ecetben ázni

Az utolsó ásványi lerakódások feloldásához használj vízből és fehér ecetből álló oldatot. Ha le tudod venni a zuhanyrózsát a tömlőről, egyszerűen helyezd egy vödörbe vagy tálba, hogy kiázzon. Ha a zuhanyrózsa a falhoz van rögzítve, tölts meg egy műanyag zacskót a víz és az ecet keverékével. Helyezd a zuhanyrózsára a zacskót, majd rögzítsd egy rugalmas szalaggal. Bármelyik módszert is alkalmazod, érdemes egy éjszakára így hagynod.

Távolítsd el a megmaradt szennyeződéseket a csap alatt

Csatlakoztasd újra a zuhanyrózsát a tömlőhöz, vagy távolítsd el a vizes-ecetes zacskót a zuhanyrózsáról. Kapcsold be a zuhanyzót, és ellenőrizd a víz áramlását. A zuhany első bekapcsolásakor szennyezett vizet kell látnod. Ha még mindig van néhány eltömődött fúvóka, egy tű vagy egy széthajtott gemkapocs segítségével távolítsd el a még bennragadt szennyeződéseket, és már tiszta is a zuhanyrózsa.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!

Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.

Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek