Kárpátinfo hetilap


| 2022. 08. 06. – 15:15 |

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében idén immáron hetedik alkalommal szerveztek színjátszó tábort a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében idén immáron hetedik alkalommal szerveztek színjátszó tábort a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán. Fotó: „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében idén immáron hetedik alkalommal szerveztek színjátszó tábort a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán. A próbákat a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Hubay-stúdiótermében tartották, ahol a résztvevők Gál Natália és Orosz Ibolya, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színészeinek és Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszék tanárának, segédszínésznek a vezetésével színházi körülmények között gyakorolhatták a színpadi mozgást, a helyes előadásmódot, a drámajátékot, valamint betekintést nyerhettek a színészmesterség sajátosságaiba.

Mint Váradi Natáliától, a GENIUS Alapítvány igazgatójától megtudtuk, a programra a színjátszás iránt érdeklődő 7–16 éves kor közötti fiatalok jelentkezhettek. A lehetőséggel 57 fő élt és regisztrált, akik közül 35-en – Kárpátalja 19 településéről – vettek részt a tehetséggondozó programon. A résztvevő fiatalok a hét folyamán betekintést nyerhettek a színészmesterség sajátosságaiba és gyakorlatot szerezhettek a színpadi mozgás, beszédkészség-, kommunikációfejlesztés és drámajáték terén. A foglalkozásokat csapatépítő játékokok, mozgásgyakorlatok is színesítették. Az oktatók külön odafigyeltek a fiatalok interakciós viselkedésére és játékos feladatokkal segítették elő, hogy az ifjú színészek nyissanak egymás felé, akik a Petőfi Sándor emlékévhez igazodva többek között a költő szellemiségével foglalkoztak a tehetséggondozó tábor alatt.

Tábor utolsó estéjén a gyerekek, az oktatók koordinálásával bemutatták a héten tanultakat. Az idei bemutatón János vitéz személyiségét és történetét járták körbe az ifjú színészpalánták. A fiatalok a tábor ideje alatt többek között megtekintették a Jankovics Marcell által feldolgozott János vitézt. A főhős nehézségeit, férfivá válását, megküzdési stratégiáit, az igaz úton való haladást vitték színpadra a gyerekek, akik ezúttal szövegkönyvvel is dolgozhattak. Az előadás elkészítése alatt a diákok nemcsak a színjátszás alapvető elemeit tanulhatták meg, hanem képesek voltak kitartó, kreatív munkára, melynek talán legfontosabb eleme az, hogy egy egymást megértő, összetartó csapat kovácsolódott össze.

A színházi előadásnak július 29-én a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház adott otthont, s azt megtekinthették a szülők és barátok is. A pandémia után és a háború közepette a gyerekek végre közösségben lehettek, a felgyűlt feszültséget a játék örömén keresztül vezethették le. Bár a hét folyamán a légiriadó-szirénákat nem sikerült kikapcsolni, de a körülöttük lévő zajt, fájdalmat, azt egy időre kizárták, s megélhették önmagukat, közösségüket, kiadhatták azokat a gondolatokat, fájdalmakat, örömöket, amelyek felgyülemlettek bennük, fogalmazott az előadást követően Váradi Natália.

Gál Natália elismeréssel szólt a fiatalok teljesítményéről. Mindegyik gyerek tele van tehetséggel, s szükség van az ilyen programokra ahhoz, hogy megerősítsék őket abban, hogy értékesek, tehetségesek, előttük az élet, s ha kitűzik a céljaikat és fektetnek bele elég erőt, energiát, akkor bármit elérhetnek, emelte ki a színésznő.

Én magam is sokat tanultam a gyerekektől – vallotta meg Orosz Ibolya. – Felnőtt színészként nagyon meghatónak látom azt az őszinteséget, ahogyan ők léteznek, mert még nincsenek „elrontva”, szívüket-lelküket beleteszik a munkába. A színésznő abbéli reményének adott hangot, hogy a mostani táborozók közül többen is csatlakoznak majd a beregszászi társulathoz.

A színjátszó tábor megvalósulását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta.

Kósa Eszter


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 31. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek