Bien.hu

Megosztás


A szénhidrátokra mindig is legfőbb ellenségként tekintettek az emberek, mivel mindenhonnan azt hallhattuk, hogy ez az elhízás elsődleges oka. Kizárásával elérhető az álomalak, mindössze csak teljesen ki kell iktatnunk az étrendünkből. Elég radikálisan hangzik, nem?! Hát nem is a legegészségesebb megoldás a testünknek, de még a lelkünknek sem. Félelem helyett, inkább egyél egy pizzát!

Milyen típus vagy?

Van, akinek a szervezete a szénhidrátot igényli jobban, van akinek a zsírt és vannak a fehérje típusok, akiknek a szervezete a húsokból nyeri a legjobb energiát. Az tökéletes étkezés, így a tökéletes diéta is személyre szabott, ezért elsősorban meg kell találnod azt az étkezési formát, ami a lehető legjobb és legtöbb energiát biztosítja számodra. Ám szénhidrát-típusként a legnagyobb őrültség lenne magadra erőltetni egy paleo, vagy keto diétát, amitől csak szenvedsz - írja a bien.hu.

Nem csak testileg, de lelkileg is nagyon megterhelő egy nem személyre szabott étrend betartása, és az esetek többségében nem is lehet sikeres. Ha azt érzed, hogy számodra egy szendvics, pizza, vagy hamburger biztosítja a legtöbb energiát, ezek fogyasztása után érzed magad energikusnak, akkor valószínűleg neked pontosan szénhidrát alapú étkezést kellene folytatnod.

A kenyér nem hizlal!

Másik fontos dolog, hogy megértsük, nem a kenyértől hízunk, hanem attól, ha túl sokat eszünk belőle. A kenyér egy igazi méregként él a köztudatban, mindenkit óva intenek a fogyasztástól, miközben az egyik legjobb energiaforrás lehet, ha jó minőségűt fogyasztunk. Itt elsősorban a kovászos kenyérre gondolunk, legjobb házilag készíteni, vagy megbízható helyről beszerezni, de semmiképp sem az előrecsomagolt verziót választani, mert ezek tele vannak tartósítószerekkel és adalékanyagokkal.

Pár szelet kovászos kenyér áldás lehet a gyomornak reggelire, mivel könnyen emészthető, jó energiaforrás, ami órákra eltelít, nem beszélve arról, hogy megszabadulhatunk a szénhidrát utáni sóvárgástól is.

Léteznek rossz szénhidrátok?

Amikor ezt hallom, akkor mindig felvetődik bennem, hogy valóban olyan rossz, ami jól esik a gyomrunknak és kívánjuk? Nyilván néha mindenkinél becsúszik egy-két hamburger, egy finom pizza, de ezek otthon elkészítve lehetnek még egészségesek is. Én inkább azt vallom, hogy a tartósítószerektől, ízfokozóktól tartózkodjuk és ne a szénhidrátokról. Azonban vannak lassú és gyors felszívódású szénhidrátok, melyek között érdemes az előbbit választanunk.

Ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintünket, vagyis nem esik majd le rögtön utána, és garantáltan nem tör ránk farkaséhség étkezés után egy órával. Ettől függetlenül, nem bűn néha fehérkenyeret enni barna helyett, vagy nem teljes kiőrlésű buciból készíteni hamburgert. Vagyis nincsenek jó és rossz szénhidrátok, csupán egészséges és egészségtelen ételek.

Ne keverj mindent mindennel!

A baj nem a szénhidrátokkal van, hanem azzal, ha elkezdjük zsírral és fehérjével keverni. Legalábbis fogyás szempontjából nem túl szerencsés kombináció. Mivel a zsírnak jóval magasabb a kalóriatartalma, keverve szénhidráttal és fehérjével garantáltan nem lesz diétás a fogás. A jó hír viszont az, hogy amennyiben szénhidrátot kíván a szervezeted, bátran megadhatod neki úgy, hogy nem kell hízástól tartanod.

Egy sima paradicsomos tészta nem tartalmaz sok kalóriát, viszont teljesen eltelít és nem tör rád egy falásroham a túl kevés szénhidrátfogyasztás miatt. Egy kifli, vagy kenyér zöldségekkel az oldalán szintén jó opció lehet, mellőzve a túl zsíros sajtokat, vajakat és húskészítményeket. Mindig azzal a makrotápanyaggal tápláld a tested, amit leginkább kíván, viszont próbáld meg nem túlságosan keverni őket egy étkezésen belül. Ha ezt betartod, soha többé nem kell majd félned a szénhidrátoktól.



Forrás