Bien.hu

Megosztás

Kenhetsz bármit az arcodra, mehetsz akárhányszor kozmetikushoz, csináltathatsz bármilyen kezelést – ha rossz kajákat eszel, az meg fog látszani az arcbőrödön.

Ugyanez vonatkozik a pattanásokra is: ha belülről nem teszel meg mindent azért, hogy egészséges legyen a bőröd, a külső segítség mit sem ért - írja a bien.hu.

Szakértők szerint például az alábbi néhány vitamin és ásványi anyag nagyon sokat segít a pattanások és az akné elleni harcban.

Cink

A pattanásokat legtöbbször a bőr gyulladása okozza, ezért a gyulladáscsökkentő cink tökéletes segítség lehet a szervezetednek az akné legyőzésében.

A Dermatologic Therapy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány, amihez több régi kutatást néztek át a szerzők, a cinket egy olcsó, mellékhatások nélküli pattanás elleni anyagnak nevezte, és kijelentette, hogy sok esetben nagyon hatásos.

Remek cink forrásnak számítanak a tengeri herkentyűk, vörös húsok, csirkehús, tökmag, szezámmag, lenmag, mandula és földimogyoró.

Omega-3 és omega-6

Bármennyire furcsán is hangzik, hogy olajat adjunk a már egyébként is zsíros, pattanásos bőrre, a linolsav hiánya is aknét okozhat, a linolsav pedig egyfajta omega-6 zsírsav. Ugyanilyen hatással van a bőrre az omega-3 is. Nem kell belőlük többet fogyasztani az ajánlottnál, de ha a szervezeted hiányt szenved bennük, könnyen előjöhetnek a pattanások.

Egyébként is fontos, hogy elegendő jó zsírt egyél ahhoz, hogy a bőröd rugalmas és feszes maradjon – de itt is az arany középút érvényesül: ne túl keveset, ne túl sokat fogyassz!

Remek omega-3 és imega-6 forrás az olajos halak, lenmag és lenmagolaj, repceolaj, dió, földimogyoró, leveles zöldségek és bab.

E-vitamin

Az E-vitamin igazi bőrmegújító szuperhős: segít elhalványítani a sötét foltokat az arcon (amelyek részben akár korábbi pattanások miatt is kerülhettek oda), csökkenti a gyulladást és hozzájárul, hogy megfelelően hidratált legyen az arcod.

Ha elég E-vitaminban gazdag ételt fogyasztasz, az arcbőröd is meghálálja, hiszen segíthet eltüntetni a pattanásokat és megelőzi az újak kialakulását. Szérumként az arcodra is kenheted, de sokkal hatásosabb, ha sok olyan ételt fogyasztasz, amiben megtalálható ez a vitamin.

A legjobb E-vitamin forrás a mandula, fenyőmag, avokádó, petrezselyem, aszalt sárgabarack, oregánó, kivi, mangó, pisztácia, paradicsom, mogyoróvaj és csilipaprika. 

A-vitamin

Az olyan A-vitamin-származékok, mint amilyen például a retinol is, gyakran használhatók pattanástalanításra és a pattanások kialakulásának megelőzésére, mivel egyrészt gyulladáscsökkentő a hatásuk, másrészt megakadályozzák, hogy a bőr sejtjei összetömörüljenek, és eltömítsék a pórusokat.

Kezelésre és megelőzésre is tökéletes tehát az A-vitamin, sok olyan ételt fogyassz, amelyben magas ennek a vitaminnak az aránya. Plusz pozitívum, hogy friss kutatások szerint még a bőr öregedését is képes lelassítani.

A legjobb A-vitamin forrás a spenót, édesburgonya, narancs, mangó, tojás, sajt, sütőtök, sárgarépa és kaliforniai vagy kápia paprika.

Forrás