Politika | 2022. 08. 03. – 17:30 |
Másfél órás megbeszélést folytatott hétfőn telefonon Volodimir Zelenszkij elnök és Emmanuel Macron francia államfő, a tárgyalás ukrán kezdeményezés nyomán jött létre. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Másfél órás megbeszélést folytatott hétfőn telefonon Volodimir Zelenszkij elnök és Emmanuel Macron francia államfő, a tárgyalás ukrán kezdeményezés nyomán jött létre – közölte hivatalos honlapján az Elnöki Hivatal, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A közlemény szerint Zelenszkij tárgyalópartnerének elmondta: „háborút folytatunk egy igazi terrorista állam ellen.

Ennek bizonyítéka az ukrán hadifoglyok Oroszország által megtervezett cinikus megsemmisítése Olenyivkában,”

A két ország vezetője a biztonsági együttműködésről is tárgyaltak. Az ukrán elnök kiemelte Franciaország új, modern fegyverek szállítására vonatkozó döntéseit, valamint a Párizs által nyújtott védelmi támogatást. A felek külön is megvitatták Ukrajna makroszintű pénzügyi támogatásának a kérdését.

Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron érintette az Orosz Föderáció által Ukrajnában folyamatosan elkövetett háborús bűnök kérdését. „Minden felelőst meg kell büntetni. Ez a mi elvi álláspontunk” – hangsúlyozta tárgyalópartnerének az ukrán elnök.

Emmanuel Macron kijevi látogatása előtt egy nappal kijelentette, hogy Ukrajnának ismét tárgyalóasztalhoz kell ülnie Oroszországgal,

amint megszűnnek a harci cselekmények, mert valamikor mindenképp tárgyalni kell Moszkvával.

Mint a francia elnök hangsúlyozta: „ebből a konfliktusból az egyetlen kívánatos kiút – vagy Ukrajna katonai győzelme, vagy tárgyalások, mert előbb-utóbb a harcok megszűnnek, és ez lehetővé teszi a megállapodást Ukrajna és Oroszország között. Tehát valamikor tárgyalni kell Oroszországgal.”

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek