Életmód | 2022. 08. 05. – 06:26 |
A legfontosabb vitaminok agyunknak

Hirdetés

Nem tudományos fogalom az agyköd, mégis sokan ismerjük az állapotot. Lássuk, milyen módszerek léteznek az enyhítésére.

Az ember néha úgy érzi, hogy képtelen összpontosítani a feladatára, nem áll össze az információ a fejében, fáradt és szétszórt - ez az agyköd állapota. Leggyakrabban bizonyos betegségekkel karöltve fordul elő, mint a fibromyalgia, Hashimoto-betegség, krónikus fáradtság, depresszió, autizmus spektrumzavar, cöliákia és neuropszichiátriai betegségek. Kialakulásához hozzájárulhat ugyanakkor egyes tápanyagok hiánya is. Az agyköd mérséklésére az alábbi hat tápanyagot ajánlja a Healthline összeállítása - írja a Házipatika.com.

D-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin alapvető fontosságú immun- és idegrendszerünk működéséhez. Alacsony szintje kedvezőtlenül hat a kognitív funkciókra, fokozva az agyköd kialakulása kockázatát. A depressziós panaszoktól szenvedő betegek szintén gyakran tapasztalják az agyköd olyan tüneteit, mint a koncentrációs és memóriazavar. Esetükben gyakori többféle tápanyag és vitamin, így a D-vitamin hiánya is. A D-vitamin pótlásától egyes kutatások szerint a mentális állapot általános javulását remélhetjük: kedélyállapotunk rendeződik, a negatív gondolatok, a szorongás és depresszió mérséklődik.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) javítják agyunk egészségi állapotát, egyaránt jobb lesz tőlük az emlékezetünk, figyelmünk és hangulatunk. Egy korábbi kutatás szerint placebóval összehasonlítva napi 1,16 gramm DHA hat hónap után javította a rövid távú és a munkamemóriát. Az omega-3 zsírsavak enyhítik a depressziós tüneteket és a kedélybetegséget, ezáltal az agyköd állapotát. Sőt, a szorongás mérséklésében is hasznukat vehetjük.

Magnézium

Ez a nyomelem nagy mennyiségben megtalálható a hüvelyesekben, magokban és spenótban. Létfontosságú számos testi folyamathoz, mint az enzimreakciók, energiatermelés, idegműködés, vérnyomás-szabályozás. Étrendünk nem mindig tartalmaz elegendő magnéziumot, ami koncentrációs zavarokat okozhat. A nagyfokú stressz összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel. Ezért a magnézium pótlásával egyaránt enyhíthetjük a stresszhajlamot és az agyköd tüneteit. A normalizálódó magnéziumszint hatására javulni fog a reakcióidőnk és a kognitív funkcióink, illetve mérséklődik a szorongás és a depresszió.

C-vitamin

Jól tudjuk, milyen fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében, de ez a vitamin szellemi teljesítőképességünk számára is kiemelkedő jelentőségű. A megfelelő C-vitamin-szint a vizsgálatok szerint fokozza az emlékező-, koncentrációs és összpontosító képességet, valamint csökkenti a reakcióidőt. A vitamin alacsony szintje okozhat kedélyzavarokat is, így összefüggésbe hozható a depresszióval, az agyköd egyik tünetével.

B-komplex

Számos vizsgálat mutatott már rá a B-vitaminok fontosságára, mert hiányuk agyködös tünetekhez, például memóriazavarhoz, koncentrálási nehézséghez vezethet. Minőségi B-komplex készítmény szedésével javulnak a kognitív funkciók, az emlékezőképesség és a figyelem.

L-teanin

Ez az aminosav elsősorban a zöld teában található meg, ennek köszönheti az ital az umami ízélményt. Az L-teanin a kutatások szerint képes az emésztőrendszerből felszívódva hatni az agyra. Megnöveli a szerotonin és dopamin nevű ingerületátvivő anyagok szintjét, ezzel javítja az emlékező- és tanulási képességet. Emellett segíti a relaxációt és az alvást is, márpedig a kipihentséggel enyhülnek az agyköd tünetei.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek