Politika | 2022. 08. 05. – 17:30 |
A mostani erődemonstráció a legnagyobb, amit Kína az elmúlt 25 évben végrehajtott a térségben. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Folytatódnak a kínai hadgyakorlatok Tajvan partjainál. Az elmúlt órákban 4 kínai rakéta is átrepült a sziget felett. A mostani erődemonstráció a legnagyobb, amit Kína az elmúlt 25 évben végrehajtott a térségben. A műveleteket Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása váltotta ki – számolt be az M1 Híradó.

Kínai hadihajók úsznak be a Tajvani-öbölbe. A kínai hadsereg csütörtök óta tart hadgyakorlatokat a sziget partjainak közelében. Kína negyed évszázada nem hajtott végre ilyen méretű katonai mozgósítást a térségében.

Japán értesülések szerint a kínai oldalról eddig 9 rakétát lőttek ki, ezek közül 4 átrepült Tajvan felett is.

A kínai flotta hajói mostanra teljesen körülzárták a szigetet. A vízen és levegőben is zajló katonai erődemonstrációt közvetlenül azután rendelték el, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szerdán Peking hetek óta tartó tiltakozása és figyelmeztetése ellenére látogatást tett a Kína által sajátjának tekintett szigeten.

Peking provokációnak minősítette az amerikai látogatást.

„Kína jogos válaszlépéssel reagál az amerikai provokációra. Ha beleszólnak a belügyeinkbe, akkor fel fogunk lépni a területi integritásunk védelmében” – mondta a szóvivő.

Nancy Pelosi rövid tajvani látogatása után Japánba érkezett, ahol reagált a kínai vádakra.

„Mi nem akarunk változtatni Tajvan jelenlegi helyzetén, hanem kiállunk annak megőrzése mellett. Kína nem szigetelheti el Tajvant a külvilágtól” – mondta az amerikai politikus, aki hozzátette: látogatásának célja, hogy megőrizzék a békét a Tajvani-szorosban.

A 82 esztendős Pelosi pénteken a japán miniszterelnökkel találkozott, aki megerősítette, hogy Japán sem enged Kína követeléseinek.

„Japán az Egyesült Államokkal való szoros együttműködésben mindent meg fog tenni azért, hogy biztosítsa a békét” – mondta Fumio Kishida japán kormányfő.

Pénteken Oroszország és Kína képviselői Kambodzsában, a Kelet-Ázsiai Csúcstalálkozón egyeztettek a kialakult helyzetről. Az eseményen Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter ismét Kína mellett foglalt állást.

„Amerika feladta az elveit, amikor Ukrajnát veszélyforrássá tette Oroszországgal szemben. Pelosi asszony látogatása is ugyanilyen provokáció. Az Egyesült Államok felrúgja a nemzetközi jog normáit, ezért hoztuk létre a Kínai Népköztársasággal való együttműködésben a »Barátság az ENSZ alapokmányának védelmében csoportot«, amiről úgy hisszük, hogy a jövőben más tagokkal is bővülhet” – mondta az orosz tárcavezető.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek