Gazdaság | 2022. 08. 05. – 13:00 |
Libanon legfőbb ügyésze feloldotta a lefoglalási parancsot a hajó ellen, amely Ukrajnában ellopott árpát és búzalisztet szállít. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Libanon legfőbb ügyésze feloldotta a lefoglalási parancsot a hajó ellen, amely Ukrajnában ellopott árpát és búzalisztet szállít. A benyújtott bizonyítékok ellenére a bíróság nem vette figyelembe Ukrajna illetékes hatóságainak álláspontját.

A hírt Ukrajna Külügyminisztériuma közölte - írja a Karpat.in.ua.

„Ukrajna mindig is erőfeszítéseket tett Libanon élelmezésbiztonságának támogatására,

és 2021-ben az első helyet foglalta el az országba mezőgazdasági termékeket exportálók között.

Az ukrán élelmiszer-szállítások még azután sem álltak le, hogy megindult Oroszország teljes körű fegyveres agressziója Ukrajna ellen. Az ukrán fekete-tengeri kikötők megnyitása után is Libanonba indult el az első gabonaszállító hajó Odesszából” – nyilatkozta a Külügyminisztérium.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a nehéz élelmiszerhelyzetre tekintettel az illegálisan kivitt rakomány ukrán tulajdonosaival egyeztetve felajánlották a libanoni félnek, hogy kedvezményes áron értékesítsenek ukrán lisztet és árpát.

A libanoni bíróság döntése azonban lehetővé teszi, hogy a Laodecia hajó akadály nélkül hagyja el Tripoli kikötőjét az ellopott ukrán gabonával.

„Ez a döntés valójában arra ösztönzi Oroszországot, hogy büntetlenül folytassa a lopásokat az ideiglenesen megszállt Dél-Ukrajnában. Ráadásul egy ilyen döntéssel Libanon valójában aláássa saját élelmezésbiztonságát, eltaszítva Ukrajnát, mint megbízható partnerét” – tették hozzá.

Felszólították a libanoni felet, hogy vonja vissza a bíróság döntését.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy lopott árpát és búzát szállító hajó kötött ki Tripoliban. A diplomáciai képviselet állítása szerint a szállítmány egy amerikai szankciós listára helyezett szíriai hajó fedélzetén érkezett.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek