Közélet | 2022. 08. 06. – 07:07 |
Magyarországi önkéntesek adománya érkezett Csongorra.

Hirdetés

Ismét Kárpátaljára látogatott a magyarországi önkéntesek Utazó Ficak – civil segítség ukrán gyerekeknek szervezet csapata. Ezúttal a Budapest Bike Maffia (BBM), szintén önkéntesekből álló szervezettel kiegészülve érkeztek, akik a Csongori Gimnázium étkezdéjének hoztak bútorokat.

A vendégeket – akik már nem először járnak Csongoron – Baksa András elöljáró mellett a kistérség polgármestere, Nagy Ferenc, polgármesterhelyettese, Hadar Bálint, az iskola igazgatója, Nagy Sándor és a helyi polgárőrség tettre kész csapata fogadta – akik egyébként derekasan kivették részüket a bútorok összeszerelésében is –, a helyi gyermekkórus pedig kedves énekkel köszöntötte őket.

A BBM több mint 10 éve támogatja a rászorulókat és a hajléktalanokat. Az orosz invázió kezdetét követően indult el az Összefogás az Ukrajnából érkező menekült emberekért elnevezésű kezdeményezés, amely főként a magyar fővárosba érkező ukrán rászorulók számára biztosított támogatást. Fógel Éva önkéntes arról tájékoztatta a sajtót, hogy amikor februárban kitört a háború, próbáltak minél gyorsabb és hatékonyabb segítséget nyújtani a Magyarországra érkező ukrajnai menekülteknek. Már első felhívásukra 20 tonnányi adomány gyűlt össze, a továbbutazókat vonatjegyekkel, a maradókat élelemmel, élelmiszerutalványokkal, tisztálkodószerekkel segítették. Vásároltak négy mentőautót is, amelyek szervizelése folyik. Ezek közül kettőt sikerült át is adni ukrán szervezeteknek, hogy ezzel is hatékonyan tudjanak segíteni. Ezenkívül 20 millió forintot adományoztak olyan kisebb szervezeteknek, akik erőforráshiánnyal küszködnek, de úgy látták, hatékonyan tudnának akár itt, Ukrajnában is segíteni. Így támogatták a Kárpátaljára már többször segítséget hozó Utazó Ficak csapatát is, ezáltal sikerült a Csongori Gimnázium étkezdéjét is IKEA-bútorokkal ellátni.

Csongoron nemcsak a berendezés, de az étkezde kialakítása is közösségi összefogás eredménye, mivel a kivitelezési munkákat helyi vállalkozók és az itteni lakosok végezték el.

Nagyon hálásak vagyunk azért a segítségért, ami Magyarország felől érkezik, de ennek egyszer vége lesz, és mi azon fáradozunk, hogy a támogatásokból valami maradandót hozzunk létre – vallja Baksa András, Csongor előjárója. Mint elmondta, a hadiállapot miatt az iskola étkezdéje felújításának finanszírozását is szüneteltetni kénytelenek, ám hálás a külföldi támogatók mellett a csongoriak adakozásáért, az itteniek összefogásáért, önkéntes munkájáért, amivel sikerül szeptemberre használhatóvá tenni az étkezdét. Baksa András köszönetet mondott a mostani segítségért, a szép új bútorokért, amivel lehetővé tették 70 gyerek egyszerre történő étkezésének biztosítását, illetve a csongoriaknak, akik nem csupán várják az adományokat, de maguk is készek tenni a közösség megmaradásáért, a gyermekeik oktatási-nevelési körülményeinek javításáért.  

A hadiállapot miatt a kistérségnek korlátozottak a finanszírozási lehetőségei, csak a bérek kifizetésére és az intézmények fenntartására fordíthatja forrásait. Korábban 1,5 millió hrivnyával tervezték támogatni az étkezde felújítását, ám ezt végül nem tehették meg, mondja Hadar Bálint, a Nagydobronyi kistérség alpolgármestere. Aki emellett örömmel számolt be arról, hogy a kistérség finanszírozásában folyamatban van az iskola fűtési rendszerének és elektromos hálózatának korszerűsítése, így abbéli reményének adott hangot, hogy szeptemberben felkészülten várja az oktatási intézmény a gyerekeket.  

Az elmúlt hónapokban az Utazó Ficak csapat több játszósarkot alakított ki Kárpátalja-szerte, részlegesen lecserélték többek között a Szolyvai Gyermekotthon bútorzatát. Mint Bozó Zsuzsa aktivista elmondta, most Csongoron a református parókián befejezik annak a játszószobának kialakítását, amit még áprilisban megkezdtek. További bútorokkal szeretnék majd még a helyi ifjúsági ház termeit is gazdagítani. Emellett a ficakosok csapata Harkiv városát is támogatja: a budapesti Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által a gyerekek számára összeállított egységcsomagokat, illetve egy jelentős ruhaadományt juttatnak el a harkivi gyerekekhez. Mostani utazásuk alkalmával a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit ajándékozták meg a mutatós hátizsákokba rejtett ajándékokkal.

Az önkéntesek jelezték, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak Kárpátaljával és amint megtehetik, ismét visszatérnek, hogy mosolyt csaljanak a helyi és az áttelepült gyermekek arcára.

TV21 Ungvár/M.E.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek