Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Az egészséges ember természetesnek veszi, hogy el tudja mondani, mit akar, el tudja venni, meg tudja fogni, nézni azt, amit szeretne. Ám élnek körülöttünk szép számmal olyanok, akiknek ez nem adatott meg. Akik fogyatékkal születtek, akik speciális nevelést igényelnek, akiknek segítségre van szükségük. Viszont erre ebben az országban kevés a lehetőség, a kisebbségi létben élők számára meg szinte egyáltalán nincs megfelelő családbarát intézmény.

Ebben a helyzetben a történelmi egyházak, így a Kárpátaljai Református Egyház is fontos szerepet tölt be: állami feladatot átvállalva működtet rehabilitációs központot Mezőváriban és Hetyenben. A pandémia után most a háborús helyzet az ő munkájukat is nehezíti, ám a „Nefelejcs” és az „Élim” vezetői, munkatársai továbbra is mindent megtesznek, hogy fejlesszék a gyermekeket, s hogy kellemes kikapcsolódást is biztosítsanak számukra. Július utolsó hetén például – a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásával – napközis tábort szerveztek.

– A célunk az volt, hogy kicsik és nagyok rendhagyó módon töltsenek el együtt néhány napot. Legyen lehetőségük a megszokott csoportok keretei nélkül együtt játszani, szórakozni, még szorosabb közösséggé formálódni – mondja Cseresznye Erzsébet, az Élim Hetyeni Református Fogyatékkal Élők Napközi Otthonának programigazgatója. – Minden napot áhítattal kezdtünk, amelyen Ábrahám történetével ismerkedtünk meg. Majd tornával folytatva bemelegítettük izmainkat az előttünk álló ügyességi feladatokra. A tápláló reggeli után már kezdődhettek is a különböző megmérettetések. Mivel valamennyien nagyon ügyesek voltak, ezért mindenki nyereményekkel a tarsolyában térhetett haza. Az ügyességi játékok mellett volt testfestés, kézimunka, dámabajnokság, activity, gokartozás. Az energiaveszteséget minden nap finom ebéddel pótoltuk. A tábor zárásaként pedig a Makkosjánosi határában található Dino Parkba kirándultunk. Miután alaposan végigtanulmányoztuk az őslényvilágot, birtokba vettük a parkban található játszóteret. A programot Beregdédában pizzázással zártuk. Jó volt megtapasztalni a gyerekek örömét, önfeledt játékát, az egymásra való figyelését, segítőkészségét. Gyermekek és fiatalok egyaránt jól szórakozhattak, minőségi időt tölthettek együtt – vallja az igazgatónő.

Mi pedig a Dino Parkban kezdtük a hetünket – számol be Zán Fábián Judit, a Mezővári „Nefelejcs” Fogyatékkal Élők Oktató-Fejlesztő Központjának igazgatója. –  Hálásak vagyunk a park tulajdonosának, aki a 28 fős társaság számára ingyen belépőket biztosított. A délutánt pedig Beregszászban fagyizással, sétával, fornettizéssel töltöttük. Másnap a beregardói Perényi Kultúrkúriában kézműves, hagyományőrző, népzenei foglalkozáson vettünk részt. A gyerekek citeráztak, táncoltak, énekeltek, kézműveskedtek, kipróbálták a játszóteret, sőt, még labdacsörögét is sütöttek. Hatalmas élmény volt ez is számukra. Akárcsak a strandolás az Alexandria Vendégházban, Beregszászon. Ide főleg a kisebbeket vittük, mivel a nagyok már korábban részt vettek egy hasonló programon Beregdédában. Nagyon élvezték a gyerekek a vizet, a csúszdákat. Az ebéd, a fagyizás is megoldható volt helyben, mindenki talált kedvére való finomságokat. Csütörtökön aztán ellátogattunk a beregszászi Mustang sportcentrumba, ahol a gyerekek kipróbálhatták a gépeket, minden kérdésükre választ kaptak az edzőterem vezetőjétől. Megnézték a lovakat, aztán közös ebéddel, illetve fagyizzással zárult a délután. Utolsó napon a sport került előtérbe. A „Nefelejcs” területén különböző akadály-, ügyességi pályákat készítettünk elő a gyerekeknek, amelyeket vizes játékokkal, valamint vetélkedőkkel bővítettünk ki. A napot, illetve a hetet szalonna-és pizzasütéssel zártuk. Ezeknek a gyerekeknek egyébként a központban töltött napok is felérnek egy-egy kirándulással – vallja Zán Fábián Judit. – Ők nagyon sokszor csak ide mozdulnak ki otthonról. Ezért nagyon örültünk ennek a felajánlásnak, és úgy akartuk megszervezni a hetet, hogy valóban nagyon sok élménnyel gazdagodjanak a fiataljaink, amelyek egészen kitartanak a szeptemberi újraindulásunkig.

Isten áldja meg minden segítő szándékú ember életét!

Marton Erzsébet

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria