2020. 12. 01. – 13:37 |

A megörökített pillanat - Szircsák Zoltán fotós és vállalkozó


Hirdetés

Az esküvőn készült fotók a fiatal pár életének legemlékezetesebb pillanatait örökítik meg, így fontos, hogy profi módon elkészített, valamint a személyiségükhöz passzoló képek készüljenek. Az 1840-es években készítették el az első klasszikus esküvői portrét. Ma már szinte elképzelhetetlen a lakodalom egy profi fotós nélkül.

A Beregszászban élő Szircsák Zoltán már több mint tíz éve készít igazán különleges, kreatív felvételeket az ifjú párokról. Emellett – a biztonságunk szavatolása érdekében – riasztórendszerek forgalmazásával is foglalkozik. Vele beszélgettünk tervekről, sikerekről.

– Hogyan alakult ki a fotózás iránti szeretete?

– Gyermekkoromban nagyon szerettem rajzolni, tehetségem is volt ahhoz, hogy az adott pillanatot megragadjam és hitelesen visszaadjam. Ez később megváltozott és a fényképezés irányába kezdtem fordulni. Minél jobban érdekelt a téma, annál többet tájékozódtam ez iránt. Akkoriban még olyan fényképezőgépek voltak, amelyekből különböző technikákkal előhívhatóvá vált a fotó. Ez egy nagyon érdekes dolog volt számomra, egy izgalmas világa a fotózásnak. Majd egyre jobban fejlődött a technika, megjelentek a digitális fényképezőgépek, melyeknek a kezelését szintén el kellett sajátítani. Immár 14 éve űzöm ezt a mesterséget.

– Milyen jellegű képek készítését vállalja?

– Fő profilom az esküvői fotózás. A párok nagy napjának szinte minden pillanatát megörökítem. Portrék mellett családi fotózást, keresztelők, leánykérések fényképezését is vállalom. Igyekszem tudásom legjavát nyújtani, hogy a megrendelő mindig elégedett legyen az elkészült felvételekkel. Nagyon szeretem ezt a munkát, a család légköre, bensőséges viszonya közel áll hozzám. 

–  Mennyire könnyű vagy nehéz ez a szakma?

– Minden szakmának megvannak a sajátosságai, amelyekbe bele kell tanulni. Mint mondtam, amikor elkezdtem ezt a pályát, még elő kellett hívni a fényképeket, akkor azoknak a technikáit kellett megtanulni. Majd el kellett sajátítani a modernebb fényképezők működését, a velük való munkát. Azonban, ha az ember jól megtanulja a fotózás csínját-bínját, és szívvel-lélekkel csinálja azt, akkor könnyűnek, sőt már hobbinak tűnik. 

– Mint minden ágazatot, ezt is fejleszteni szükséges.

– Természetesen úgy a technikai felszerelést, mint saját magunkat fejlesztenünk kell. Az internet világa sokat segít a tanulásban, az inspirációban. Emellett Kárpátalja több városában is indítanak tanfolyamokat, amelyeken én is részt veszek. Ezeken gyakorlati jelleggel sajátíthatjuk el az újabb trükköket, megoldásokat.

– Kárpátaljai sajátosság a több lábon állás. A fotózás mellett egy másik vállalkozást is elindított.

– Mindenki szeretné biztonságban érezni magát, biztonságban tudni házát, értékeit. Sajnos egyre több betörésről hallunk, így megjelent a kereslet a biztonsági rendszerek iránt. Ez nem egy újkeletű dolog, szintén több mint tíz éve foglalkozom ezzel. A kétezres évek közepén Beregszász egyetlen internetszolgáltatójánál kezdtem el dolgozni. Ekkor jelent meg az a lakossági igény, hogy ha van internet hozzáférésük, legyen biztonsági kamerájuk is. Nagyon érdekelt engem ez a terület, sokat olvastam róla. 

– Mi az, amit tud nyújtani a megrendelőinek?

– A legkülönfélébb biztonsági rendszerek beszerelését. Térfigyelő kameráink, vezeték nélküli riasztó rendszereink vannak. Okos technikával dolgozunk, ami azt jelenti, hogy már internet kapcsolat sem szükséges a teljes körű működéshez. Emellett távirányítású kapuk beszerelését is vállaljuk.

– Mi a sikerének titka?

– Úgy gondolom, hogy a megbízhatóság jelenti a titok nyitját. A megrendelőim – akár fotózásról, akár a riasztó rendszerek beszereléséről legyen szó – tudják, hogy megbízhatnak bennem, hogy amit elvállaltam, azt maradéktalanul teljesíteni is fogom. Szerintem csak így lehet dolgozni és megmaradni a vállalkozói életben. Emellett pedig fontos, hogy az ember szeresse, amit csinál, ne kényszerből, hanem hobbiként élje meg a munkáját, mert így örömben fognak telni napjai.

– További tervek…

– Szeretnék fejlődni, tanulni a szakmámban. Egyre több a munka, amit egyedül nem győzök, így munkatárs felvételén is gondolkodom. Emellett lenne ötletem a városunk fejlesztését illetően is, de ez egyelőre nem publikus.

– Mi pedig kívánjuk, hogy teljesüljenek az ötletei!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés