Kárpátinfo hetilap


| 2020. 12. 20. – 16:48 | Kárpátalja |
A Beregszász főterén álló adventi koszorún meggyújtották a negyedik gyertyát. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

Hirdetés

Fellobbant a láng a Beregszász főterén álló adventi koszorú negyedik gyertyáján is, amely a szeretetet jelképezi. Méghozzá Isten irántunk való feltétlen szeretetét. Azzal, hogy elküldte közénk a fiát, a Mindenható belépett az emberiség történetébe, életközösséget alkot az emberrel.

A gyertya meggyújtását követően a történelmi egyházak jelen levő képviselői áldást kértek az alkalom résztvevőinek, valamint a város lakóinak életére.

Számtalan kihívással kellett szembenéznie a kárpátaljai magyarságnak a lassan mögöttünk hagyott 2020-as esztendőben.

Ám bármilyen nehézség is jön, a hitet és a reményt nem szabad feladni, mondta a gyertyagyújtást követő rögtönzött sajtótájékoztatón Dobsa István, a KMKSZ ifjúsági szervezetének az elnöke. Hinnünk kell, hogy egyszer jobbra fordul a sorsunk, és a mostaninál kevesebb megpróbáltatásban lesz részünk. És mi, kárpátaljai magyarok nem is adjuk fel, mert idén azt is megtapasztaltuk, hogy a kitartó munka még a lehetetlennek látszó körülmények között és ezernyi gáncsoskodás mellett is eredményt hoz. Ezért tekintsünk tehát bizalommal a hamarosan ránk köszöntő 2021-es esztendőre. S higgyünk benne, hogy az Úristen velünk van.

Mint köztudott, a 2021-es évet a Nemzeti Újrakezdés Éveként hirdették meg, ami számunkra, külhoni magyarok számára különös jelentőséggel bír, hangsúlyozta Tóth Győző, a Beregszászi Városi Tanács UMDSZ frakciójának vezetője. Száz évvel a trianoni trauma után igenis van esély az újrakezdésre. Ám ezt csak együttes erővel, közösen tudjuk sikerre vinni. Kell a megújult, friss erő, mind nagyobb számban szükség van azokra a fiatalokra, akik tudnak és akarnak is tenni a Kárpátalján élő magyar közösség fennmaradása, boldogulása érdekében.

Az adventi időszakban voltaképpen nem is a kis Jézus megszületésére várunk, hisz ő már világra jött bő kétezer évvel ezelőtt, hanem arra, hogy a már megszületett, megfeszített és feltámadott Jézus belépjen az életünkbe, vele mind szorosabb kapcsolatra lépjünk, fogalmazott Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze. Aki a továbbiakban arról szólt, hogy bizony olykor nem könnyű az isteni szeretet lényegét megérteni. Azt, hogy a Isten feltétel nélkül szeret bennünket, hibáinkkal, gyarlóságainkkal együtt. S ezeket hajlandó nap mint nap megbocsátani. Szerencsére ehhez hasonló emberi példa is akad bőségesen, például amikor egy-egy házaspár hosszú évtizedeken át úgy kitart egymás mellett, hogy a másik gyengeségeit nem vetik minduntalan egymás szemére. A hívő ember rendületlenül azt vallja, hogy ha Krisztus belépett az életünkbe, akkor áldás lesz családunk, közösségünk életén.

A görögkatolikusoknál ezen a vasárnapon már a hatodik gyertyát gyújtjuk meg, mondta el Marosi István görögkatolikus áldozópap, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Kollégium irányítója. Minél több a gyertya, annál nagyobb a fény, a világosság, s egyre közelebb kerülünk Jézushoz. Krisztus születésének misztériumán keresztül megértjük azt a nagy isteni igazságot, hogy csak a mennyei Atyával és az ő egyszülött fiával közösségben lehet teljes az életünk.

A Mindenható Jézus megszületésével belépett az életünkbe, születésünk kezdetétől az utolsó szívdobbanásunkig velünk van, osztozik örömünkben és fájdalmunkban egyaránt, emlékeztetett rá Molnár János római katolikus esperes, plébános. Ilyenkor fontos megemlékeznünk Szűz Máriáról, aki igent mondott Isten akaratára. A lassan véget érő adventi időszak attól igazán bensőséges, hogy ilyenkor jobban érezzük Isten irántunk való szeretetét. Üdvös és kívánatos, ha ebből a ránk sugárzó szeretetből minél többet adunk át embertársainknak.  

Eszenyi Gábor

 

Hirdetés

  • A Beregszász főterén álló adventi koszorún meggyújtották a negyedik gyertyát. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés