Kárpátinfo hetilap


| 2020. 12. 06. – 17:57 | Kárpátalja |

A Beregszász főterén álló adventi koszorún meggyújtották a második gyertyát. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap


Hirdetés

Az advent legfőképpen az elmélyülés és a számvetés időszaka, amikor is embertársainkkal együtt az ellenségeskedés helyett a megértést és a megegyezést keressük, hangzott el Beregszász főterén azon az elmúlt vasárnapon megtartott ünnepségen, amelyen az adventi koszorún meggyújtották a reményt jelképező második gyertyát. A korábbi években már hagyománnyá vált az ilyen meghitt alkalom.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a város vezetőségével, a történelmi egyházakkal és más civil szervezetekkel Közös advent néven a karácsonyt megelőző vasárnapokon meleg teával, ünnepi ételekkel, fellépőkkel várta Beregszász lakóit, hogy együtt gyújtsák meg a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáit, hangzott el a bevezetőben. Sajnos az idei rendhagyó évben a gyertyagyújtást csak szűk körben tehetjük meg.
A remény lángjának fellobbanását követően a történelmi egyházak jelen levő képviselői Isten áldását kérték a közös alkalomra és a jelenlévők életére.

Rezes Károly a KMKSZ képviseletében a gyertyagyújtást követő rögtönzött sajtótájékoztatón arról szólt, hogy talán soha nem volt még olyan nagy szükség az elmélyülésre, az önmagunkkal való szembenézésre, mint most, a koronavírus okozta rendkívüli helyzet idején. Amikor is a bezártságból adódóan rengeteg feszültség és negatív indulat halmozódott fel. A politikus kifejezte abbéli reményét, hogy jövőre már ismét a megszokott módon, felszabadultan ünnepelhetünk.

Az európai keresztény világ válságos időszakot él át, legkiválóbb gondolkodói keresik azon értékeket, amelyek a XXI. században is kapaszkodót és biztonságot jelentenek e közösség számára, fogalmazott Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének az elnöke. Aki a továbbiakban az adventi időszak szellemét idéző és a Bibliában olvasható gondolatnak megfelelően a következőkre hívta fel a figyelmet: törekedjünk rá, hogy haraggal egyetlen nap végén sem térjünk nyugovóra.

Molnár János, beregszászi római katolikus plébános pedig úgy fogalmazott, hogy az ünneplés – öltsön az bármilyen modern vagy hagyományos formát – csak közösségben lehetséges. Mint ahogy Isten fia is azért jött közénk és azért vállalt velünk, gyarló emberekkel közösséget, hogy az Istennel való, immáron tökéletes közösségbe vezessen mindannyiunkat. Az adventi időszak útkeresése, az ilyenkor gyakorolt bűnbánat pedig arra jó, hogy segítsen rendbe hozni a közöttünk, emberek között fennálló nézeteltéréseket.

Szent Miklós napján és a jótevő püspök példáján arra emlékezünk, hogy a krisztusi szeretet miként tud emberi szeretetté válni, hangsúlyozta Marosi István, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Kollégium irányítója.

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet megtanított bennünket arra, hogy a kis dolgoknak is tudjunk örülni, hangsúlyozta Margitics János, a beregszászi református gyülekezet lelkésze. Emlékezzünk rá, hányszor kellett elmondanunk az elmúlt hónapok alatt, hogy csak a lehetőségek mentén tudunk egy eseményre sort keríteni, egy találkozót megrendezni. Örüljünk tehát minden olyan alkalomnak, melynek megtartását a mostani rendkívüli helyzet lehetővé tesz.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • A Beregszász főterén álló adventi koszorún meggyújtották a második gyertyát. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés