Kárpátinfo hetilap


| 2020. 12. 18. – 11:26 | Kárpátalja |
Karácsonyi ajándék az Ökumenikus Segélyszervezettől. Fotó: Kovács Erzsébet. Kárpátinfo hetilap

Hirdetés

Immár hagyomány, hogy az ünnep közeledtével az Ökumenikus Segélyszervezet karácsonyi ajándékkal lepi meg a kárpátaljai rászoruló családokat. Ezúttal azokat, akik a Beregszászon működtetett Biztos Kezdet Ház, illetve az iskolás gyerekek felzárkóztatását segítő Tanoda programjában vesznek részt. Az átadásra a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések betartásával december 17-én került sor a segélyszervezet, illetve az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ beregszászi székházában.

Gerevich János, a központ igazgatója elmondta, ez alkalommal 50 gyermeknek és családjaiknak adtak át karácsonyi csomagot. A gyermekek számára édességet és gyümölcsöket is tartalmazó ajándékcsomagok alapvető élelmiszerrel is kiegészültek a család számára. Mint megtudtuk, ezt megelőzően 250 család kapott karácsonyi élelmiszercsomagot, és 300 háztartásnak lesz melegebb az otthona a nekik juttatott brikettnek köszönhetően. Az igazgató elmondta, hogy nem csupán az egyedülálló idős embereknek próbálnak segítséget nyújtani, de a nehéz helyzetbe került családoknak is, ahol például a családfenntartó betegség miatt elveszítette munkaképességét, állandó gondozást igényel.

Gerevich János arról is beszámolt, hogy lehetőségükhöz mérten támogatják a szociális intézményeket is. Idén pelenkákkal és higiéniai csomagokkal próbáltak enyhíteni a beregszászi és a mezővári idősek otthonainak gondjain. A szociális hátrányos helyzetű gyermekeknek és családjaiknak azzal is segítenek, hogy étkeztetésükre öt óvodának nyújtanak élelmiszertámogatást.

A 2020-as év a koronavírus-járvány miatt még több gondot, nehézséget hozott, amelyek megoldásában a segélyszervezet is tevékeny részt vállalt. Többek között hét Magyarországról Ukrajnába, Kárpátaljára érkezett segélyszállítmány célba juttatásában vettek részt. Ezek 1,209 milliárd forint értékben egészségügyi felszereléseket, védőeszközöket, illetve lélegeztetőgépeket tartalmaztak. Jelenleg újabb 50 lélegeztetőgép behozatalát készítik elő, amelyeket Ukrajna 10 egészségügyi intézményéhez juttatnak el.  

A további tervekről szólva az igazgató elmondta, hogy szimulációs szobát szeretnének kialakítani és működtetni a beregszászi kórházon belül, ahol orvosokat, nővéreket készítenek majd fel kritikus egészségügyi helyzetekre, speciális eszközök használatára. Emellett a Beregszászi Járási Kórház számára négy hónapra szűrőbusz felszerelését és működtetését tervezik, illetve további egészségügyi berendezésekkel, eszközökkel segítik az említett egészségügyi intézmény, illetve a munkácsi kórház munkáját. Tovább folytatják a 19-es számú óvoda építését, melyet, reményeik szerint, szeptemberben használatba is vehetnek a gyerekek.

A sok-sok nehézséggel, megpróbáltatásokkal tűzdelt év végén Gerevich János köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók mellett a szociális munkásoknak is, akik a járványhelyzetben is lelkiismeretesen látogatták a beteg, egyedülálló embereket. És köszönet a támogatásért többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Megyei Jogú Városok Szövetségének.

Támogatóknak és támogatottaknak egyaránt békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Karácsonyi ajándék az Ökumenikus Segélyszervezettől
  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés