Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A múlt század hatvanas éveinek derekán betonszarkofágba rejtett beregszászi nagyzsinagóga eredeti arculatának visszaállításával, illetve egy új szárny hozzáépítésével megújul a városközpont. A Magyarország és Ukrajna közös projektjeként megvalósuló beruházás kezdeményezője a KMKSZ és a Beregszászi Városi Tanács, a támogatók között nemzetközi civil szervezet is található. A hivatalos bejelentéskor az is elhangzott, hogy a tényleges munkálatok már 2023-ban elkezdődnek. A modern, többfunkciós közösségi teret a beregszásziak várhatóan 2024 végén vehetik birtokukba.

Jelenleg egy húsz fős munkacsoport dolgozik a nagyszabású terv további részleteinek kidolgozásán, miközben a látványtervek egy része már elkészült.

Erről tájékoztatott az átalakítások óta városi művelődési házként és könyvtárként működő épületben megtartott találkozón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. Az új épületegyüttes a hagyományok és a modernitás ötvözéséből jön létre. Ez a projekt kifejezi mindazt, amiről Kárpátalja szól: népeknek, etnikumoknak békés együttélése, évszázados barátsága és testvéri köteléke. Mindez ellentéte annak, ami mostanság fenyegeti Ukrajnát: az agresszió, a háború, a nagyhatalmi versengés. Mintha a rombolás erői próbálnának a józan ész fölé kerekedni. Ezzel szemben mi a békés építkezést választjuk, legyen szó a két nép kapcsolatáról, vagy történelmi jelentőségű épületek felújításáról. Magyar Levente a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy a Kelet-Közép-Európában élő népek – esetünkben most éppen a magyarokról, az ukránokról és a zsidókról van szó – megpróbálnak a múltjuk értékeiből mind többet visszaszerezni abból, ami a XX. század kataklizmái alatt elveszett.

Ukrajna most nehéz időket él át, és ilyenkor minden bátorítás jól esik, hangsúlyozta Viktor Mikita, a Megyei Állami Közigazgatás elnöke. Köszönet a cselekvő támogatásért Magyarország kormányának. Ha képesek vagyunk emberi gesztusokat tenni egymás felé, az már megvéd minket minden nagyobb bajtól. Az elnök rámutatott, hogy a történelmi értékek megőrzésének fontosságát felismerte az ukrán vezetés, és a Zelenszkij elnök által kezdeményezett Nagy építkezés projektbe így kerülhetett bele a beregszászi nagyzsinagóga rekonstrukciójának a terve.

Róth Sándor, Ukrajna szegedi tiszteletbeli konzulja, az Emlékezet és Gyökerek Nemzetközi Jótékonysági Szervezet alelnöke a közös magyar-ukrán beruházás kapcsán kifejtette: jó példa mindez arra, hogy ha két nemzet összefog, akkor orvosolni lehet a múltban elkövetett történelmi igazságtalanságokat.

A beregszászi nagyzsinagóga megújulása fontos szimbólum: a magyarok, az ukránok és zsidók partnerségének megható jelképe, emlékeztetett rá Andrij Seketa, a megyei tanács megbízott elnöke. Gutman Hugó, az Emlékezet és Gyökerek Nemzetközi Jótékonysági Szervezet elnöke elmondta, hogy a beregszászi nagyzsinagóga, bár évtizedeken át betonba lett zárva, mindvégig a város ikonikus épülete maradt. Azzal pedig, hogy megszületett az elhatározás a rekonstrukciójára, a világban szétszórt zsidóság közös jelképévé is vált.

Azt jelzi, hogy lehetséges más népekkel, nemzetekkel összefogva értékeinket felmutatni, és ébren tartani a történelmi emlékezetet.

Mi itt, Beregszászon, gyakran érezzük Magyarország segítő szándékát, cselekvő támogatását, mutatott rá Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere: legyen szó a Vérke tisztításáról, a kórház felújításáról, felszereltségének javításáról, vagy most a nagyzsinagóga rekonstrukciójáról. Köszönet érte.

Ezután jelenlevők megtekinthették a nagyzsinagóga rekonstrukciójával kapcsolatos videót, amelyben láthattuk a lenyűgöző látványterveket is. A találkozó végén Pál István Szalonna és zenésztársai adtak élményszámba menő koncertet.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria