Bien.hu

Megosztás
 Snidling, a tavasz kincse: 5 ok, amiért most ott a helye a tányérodon
Snidling, a tavasz kincse: 5 ok, amiért most ott a helye a tányérodon

A snidlinget vagy más néven metélőhagymát már évezredekkel ezelőtt is termesztették az íze és számos pozitív egészségügyi hatása miatt. De hogy mi változott azóta, hogy az ókori Kínában és Rómában is népszerű volt? Annyi biztosan, hogy manapság már sokkal többet tudunk a csodás hatásairól, és jóval szélesebb körben elérhető, a természetet járva is könnyen belefuthatunk. De hogy miért is olyan jó ötlet, ha most te is fogyasztod?

Támogatja az immunrendszeredet

A snidling tele van C-vitaminnal. Erről a vízben oldódó vitaminról pedig gyakran hallhatjuk, hogy borzasztóan fontos, gyakorlatilag létfontosságú az immunrendszerünk egészséges működéséhez. Többek közt például úgy, hogy minden szervünkben serkenti a vérkeringést, és képes megvédeni a sejteket és a szöveteket a szabad gyököktől és az oxidatív károsodástól. Ráadásként pedig a szervezetünk számára szintén nagyon értékes vas felszívódását is elősegíti - írja a bien.hu.

Erősíti a csontokat és az ízületeket

A snidling bőségesen tartalmaz K-vitamint is, amire hatalmas szüksége van a csontjainknak. Döntő szerepet játszik ugyanis az erős csontozat megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében. De van a metélőhagymában A-vitamin is, ami szintén fontos szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében. Sőt, még olyan vegyületek is fellelhetők benne, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal pedig az ízületi gyulladás tüneteit is enyhíthetik, illetve a kialakulásának a megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.

Jót tesz a memóriádnak

A snidling folsavat és kolint is tartalmaz, így duplán jó hatással lehet a memóriádra. A kutatások szerint ugyanis azok a felnőttek, akik több kolint tartalmazó élelmiszert fogyasztanak - mint amilyen a snidling is - jobban teljesítenek a kognitív teszteken, míg azoknál az embereknél, akiknek alacsony a szervezetében kevés a kolin, nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázata. Ha pedig folsavval kombináljuk - ahogyan az a snidlingnél eleve adott - akkor még hatékonyabban támogathatja a memóriánk egészséges működését.

Elősegíti az emésztést

A snidling bőségesen tartalmaz élelmi rostokat, és B1-, B2- és B3-vitaminokban is gazdag. Mindezek együttes hatásának köszönhetően képes fokozni a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét a szervezetünkben. Hozzájárul többek közt ahhoz is, hogy szabályozni tudjuk az étvágyunkat, beleértve azt, hogy ne legyünk túl korán éhesek és ne együnk egészségtelenül sokat különféle finomságokból.

Teszi ezt úgy, hogy közben támogatja a zavartalan emésztési folyamatokat. Ha pedig már panaszaink vannak, akkor is sok esetben segíthet. Hozzájárulhat különféle gyomorfertőzések kezeléséhez, sok esetben enyhítheti a hasi fájdalmat, az emésztési zavarokat, és a bélrendszerünk egészséges működését is segíti.

A szívedet és a szemedet is támogathatja

A snidling jótékony hatásai közül nem maradhat ki a szívünk és a szemünk egészségére gyakorolt hatása sem. Ami az előbbit illeti, a benne található antioxidánsok és kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást és hozzájárulhat különféle szívbetegségek kialakulásának a megelőzéséhez. A szemünket illetően pedig fontos kiemelni, hogy lutein és zeaxantin is van benne, így segíthet megvédeni a szemünket az időskori makuladegenerációtól és a szürkehályogtól.

Mit készíthetsz belőle?

A snidling az egyedi, fűszeres ízvilágának köszönhetően rengeteg ételt ízletesebbé tehet, és úgy a legjobb, ha frissen szedjük. Amikor én gyerek voltam, a Mamám kertjéből sokszor csipkedtem le belőle pár szállal, és nem is volt kérdéses, hogy utána egyből rántottába sütjük.

De megszórhatjuk vele a szendvicseket, belegyúrhatjuk húspogácsába, fasírtba, ráhinthetjük a sült burgonyára, hozzákeverhetjük házi vajkrémekhez vagy például a friss salátákat is remekül feldobhatjuk vele. Egyszóval egy igazán sokoldalú zöldség, ami nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy ízletes ételeket ehess, de az egészségedre is nagyszerű hatással lehet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás