Origo
Megosztás
Óriási bajt okozott a NASA, pusztító aszteroidák ezrei tartanak a bolygó felé
Óriási bajt okozott a NASA, pusztító aszteroidák ezrei tartanak a bolygó felé


2022 szeptemberében megtörtént az, amit eddig csak sci-fi filmekben láttunk: sikerült eltérítenünk egy aszteroidát. Ám a küldetés nem teljesen úgy sült el, ahogy terveztük, és úgy tűnik, egy nagyobb törmelékmezőt hoztunk létre, amely most a Mars felé száguld.

Amikor a NASA DART űrszondája nekirepült a Dimorphos aszteroidának, annak pályája módosult. Ez azt jelenti, hogy sikerült eltérítenünk egy aszteroidát az eredeti pályájáról, így a jövőben ki tudunk építeni egy hatékony bolygóvédelmi rendszert, ami megóv minket a veszélyesebb földközeli objektumoktól - írja az origo.hu.

Csakhogy a Dimorphosból jelentős mennyiségű törmelék lökődött ki, amely ütközőpályára került a Marssal.

A becsapódás nem most fog bekövetkezi, erre néhány ezer évet várni kell. Ha azonban időközben sikerülne megtelepedni a vörös bolygón, és kolóniákat hoznánk létre, nem kizárt, hogy az aszteroidatörmelék pont lakott területen zuhanna le. Ez már komolyabb gondot jelent, ami akár emberéletekbe is kerülhet.

Összejött csak nem egészen úgy, ahogy terveztük

A DART küldetése koncepcionálisan egyszerű volt. A Dimorphos és a Didymos egy ismert keringési idejű kettős aszteroidapár. Azzal, hogy az űrhajót a kisebbik aszteroidával, a Dimorphossal ütköztették, és megmérték a pályájában bekövetkező változásokat, a NASA igazolta, hogy egy szondával sikerrel eltéríthetünk egy Föld felé tartó égitestet, feltéve ha időben észrevesszük és felkészülünk az érkezésére.

Ugyanakkor a Dimorphos egy ún. törmelékhalom aszteroida, vagyis nem egyetlen kőtömb, hanem lazábban összetapadt kőzetek összessége. Emiatt amikor az űrszonda nekicsapódott a kisbolygónak, rengeteg aszteroidatörmelék lökődött ki az űrbe.

Felvetődött tehát a kérdés, hogy mi fog történni a rengeteg elszabadult aszteroidadarabbal. Ezt vizsgálta Marco Fenucci, az Európai Űrügynökség csillagásza, valamint kollégája, Albino Carbognani, aki az olaszországi Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatója. Felfedezésüket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban ismertették.

Nagy erővel fognak a Marsba csapódni a kicsiny űrsziklák

A két tudós azt szimulálta mi fog történni a Dimorphos törmelékével az elkövetkező 20 000 évben. Kifejezetten 37 űrsziklára összpontosítottak, amelyeket még a Hubble Űrteleszkóp azonosított, és átmérőjük 4 és 7 méter között változik.

Néhány kisbolygómaradvány a Föld felé vette az irányt, de jó eséllyel nem fognak becsapódni. Négy aszteroidatöredék azonban veszélyt jelent a Marsra és elég közel lesznek ahhoz, hogy nekiütközzenek a vörös bolygónak. A négy aszteroidadarab közül kettő 6000, a másik kettő 15 000 év múlva fog a Marsba csapódni.

Mivel a Marsot nem védi légkör, mint a Földet, hiába parányiak ezek a kisbolygó-maradványok, elképesztő erővel fognak a felszínnek ütközni, és akkora robbanást produkálnak, hogy akár 300 méter átmérőjű kráterek is keletkezhetnek. Ha esetleg pont egy marsi bá


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek




Forrás