Femina

Megosztás
7 rákellenes tavaszi zöldség - Könnyen beszerezhetők és még a fogyást is segítik
7 rákellenes tavaszi zöldség - Könnyen beszerezhetők és még a fogyást is segítik


Az idényzöldségek fogyasztása minden évszakban jó döntés: könnyen beszerezhetők, olcsóbbak, mint a mesterséges körülmények között termesztett társaik, és olyan vitaminokat tartalmaznak, amelyekre szüksége van a szervezetnek. Néhányuk rákellenes hatással bír, alacsony a kalóriatartalmuk, de kitűnő élelmirost-források, amelynek köszönhetően még a fogyókúrában is segíthetnek.

7 rákellenes tavaszi zöldség

Ez a hét könnyen beszerezhető tavaszi zöldség daganatellenes hatással bír, és a fogyókúrában is segíthet. Lapozz, és tudd meg, milyen idényzöldségeket érdemes beiktatnod az étrendedbe - írja a femina.hu

Az újhagyma, vagy más néven zöldhagyma, a tavasz egyik legsokoldalúbb zöldsége. Található benne C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, illetve E-vitamin, és gazdag folsavban, vasban, jódban, magnéziumban, kalciumban és foszforban is. Serkenti az emésztést, védi a bélfalak egészségét és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

A hónapos retek magas folyadéktartalma és rosttartalma javítja az emésztést, antibakteriális és antioxidáns hatása pedig csökkenti a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Kalóriatartalma nagyon alacsony: 100 gramm nyers retekben mindössze 16 kalória van.

A medvehagyma hatóanyagai küzdenek a szabad gyökök aktivitása ellen, mielőtt sejtmutációt vagy oxidatív stresszt okoznának a szervezetben. Ennek eredményeként csökkenti a rák és más krónikus betegségek, például a szívbetegség és az ízületi megbetegedések kockázatát. Továbbá rendszeres fogyasztása emésztésserkentő, küzd a puffadás és a hasi fájdalmak ellen.

A jégcsapretek gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint kalciumot, vasat és foszfort is nagy mennyiségben tartalmaz. Antibakteriális és gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzés kezelésére. A benne lévő a glükozinolátoknak köszönhetően pedig daganatellenes hatása is van. Ahhoz, hogy minden jótékony hatását kifejtse a legjobb, ha nyersen fogyasztod.

A rukkola magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, ösztönzi a bélnyálkahártya működését és javítja a gyomor egészségét. Kimagasló antioxidáns-tartalmával felveszi a harcot a káros szabad gyökök ellen és gátolja a daganatos sejtek burjánzását. Emellett gazdag B9-vitaminban, ami hozzájárul a szellemi teljesítőképesség növeléséhez.

A leveles zöldségek közül a spenót az egyik legsokoldalúbb, de érdemes megjegyezni, hogy nyersen fogyasztva a leghasznosabb. Magas folsavtartalma segíti a vérképződést és az idegrendszer működését, antioxidáns-tartalma miatt pedig rákmegelőző hatása is van.

A legtöbb zöld leveles zöldséghez hasonlóan a madársaláta antioxidáns-tartalma is magas, melynek köszönhetően daganatellenes hatással bír. Emellett C-vitamin, B6- és A-vitamin is jelentős mennyiségben található benne. Vastartalmát csupán a petrezselyem előzi meg, és már 10 dkg friss madársaláta fedezi a normál étrend melletti folsavszükséglet felét.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás