Hirado.hu
Megosztás
Szúnyogcsípés (Illusztráció)
Szúnyogcsípés (Illusztráció)


A rovarok által terjesztett betegségek az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőttek az európai kontinensen.

Csak a szúnyogok által terjesztett dengue-láz megbetegedések száma világszerte tízszeresére nőtt az elmúlt két évtizedben. A 2000-es 500 000-ről 2019-re több mint ötmillió regisztrált esetre emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy az évszázad végére a világ lakosságának a felét veszélyeztetik majd az olyan betegségek, mint a malária és a dengue-láz elkapásának esélye – figyelmeztettek a Mirrornak nyilatkozó tudósok.

A szakértők szerint a szúnyogok által terjesztett járványok a globális felmelegedés hatására a következő évtizedekben Észak-Európa egyes részeire és a világ más régióira is átterjednek. Az Egyesült Királyságban a Brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) által közzétett adatok szerint a tavalyi évben több mint 20 év óta először fordult elő, hogy az behozott maláriaesetek száma meghaladta a 2000-et.

Az emelkedés az UKHSA szerint a malária sok országban való újbóli megjelenésével és a világjárványügyi korlátozások feloldását követő tengerentúli utazások növekedésével függ össze.

Eközben az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) bejelentett dengue-esetek száma az elmúlt két évtizedben tízszeresére nőtt. Európában a dengue-lázt hordozó szúnyogok 2000 óta 13 európai országban fordultak elő, a betegség helyi terjedését Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban 2023-ban észlelték.

A kutatók elmondták, hogy a közelmúltig a dengue-láz nagyrészt a trópusi és szubtrópusi régiókra korlátozódott, mivel a fagyos hőmérséklet elpusztítja a szúnyog lárváit és petéit.

„Az éghajlatváltozás miatti globális felmelegedés azt jelenti, hogy a maláriát és a dengue-lázat hordozó és terjesztő betegségvektorok több régióban találhatnak otthonra, és a járványok olyan területeken törhetnek ki, ahol az emberek valószínűleg immunológiailag naivak, a közegészségügyi rendszerek pedig felkészületlenek”

– mondta Rachel Lowe, a spanyolországi Kutatási Intézet professzora.

Előrejelzésük szerint azonban, ha a szén-dioxid-kibocsátás és a népességnövekedés jelenlegi pályája folytatódik, akkor az évszázad végére 4,7 milliárd embert érinthet a dengue-láz és a malária.

A kutatók most olyan módszereket dolgoznak ki, amelyekkel a betegségfelügyelet és az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok felhasználásával megjósolható, hogy mikor és hol alakulhatnak ki járványok - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás