Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 12. – 07:07 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

Hirdetés

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, aki a „jég hátán is megél!” Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amely hűsíti, a folyókat, ami szomját oltja. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold, de a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres. „A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.” Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A Szövetség hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatot, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez mindazon vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád a 2021-es év elején indult útjára. A Kárpátaljai márka brandépítési programját a Fiatal Vállalkozók Szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.
Most induló sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Deme András gyümölcskertész

A Somi-hegy délnyugati oldalán gazdálkodó Deme család vállalkozásának alapjait még idős Deme András rakta le mintegy negyedszázaddal ezelőtt. Ma a közel öthektáros ültetvény jelentős részét gyümölcsös foglalja el. Annak nagyobb hányadán alma terem, méghozzá a lehető legkisebb vegyszerterheléssel. Hogy ezt Deméék komolyan gondolják, arról tanúskodik az itt található több tucat méhcsalád, ami a fák beporzásában meghatározó szerepet játszik.

– A nyáron új termékkel jelentkeztek, méghozzá saját készítésű natúr gyümölcslével.

Aki nálunk gyümölcstermesztéssel és még inkább almatermesztéssel foglalkozik, az hamar megtapasztalja, hogy a másodosztályú gyümölcsért – amelyik nem nőtt oly nagyra és kevésbé piacos a külleme, mint az első osztályúnak – a minket felkereső felvásárló, illetve a nagybani feldolgozó olyan alacsony árat kínál, ami sokszor még az önköltséget sem fedezi – magyarázza ifjabb Deme András. – Ezért döntöttünk a feldolgozás mellett. Az almát a mosás, a darálás, a préselés után pasztörizálásnak vetjük alá, melynek köszönhetően tartósítószer mentesen hosszú ideig megőrzi a minőségét. A csappal ellátott három és öt literes dobozokba (bag in boxokba) csomagolt gyümölcslé tehát hozzáadott cukor nélkül készül. Korábban termékeink a közeli élelmiszerüzletekben és a piacokon kerültek értékesítésre, de mára már megtalálhatóak a Kárpátaljai márkacsalád partnerboltjainak polcain is. Emellett kapcsolatban állunk több viszonteladóval is. Örömünkre szolgál, hogy egyre növekszik a törzsvásárlóink száma.

Vállalkozásunk elnyerte a Kárpátaljai logó használati jogát, az idei évtől a Kárpátaljai márkacsalád tagjai lettünk.

Mindez hatalmas elismerés a számunkra, ami arra kötelez, hogy tartsuk a brand által joggal elvárt magas minőséget. Ezzel együtt azt is elmondhatom, hogy az idei, 2021-es esztendőt mindenképpen próbaévnek tekintjük, amikor is miközben tökélyre fejlesztjük a gyártási technológiát, fokozatosan felmérjük a vásárlói igényeket. Terveink között szerepel, hogy az ültetvényünkben található csonthéjasokból, cseresznyéből, meggyből, barackból, esetleg szőlőből is natúr gyümölcslevet készítünk, bővítve ezzel kínálatunkat. Hisszük, hogy egyre többen pártolnak majd át hozzánk, a mi száz százalékban természetes alapanyagokból készült termékünket választják, és velünk együtt vallják azt, hogy „Legyen egészséges, ami finom”.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • A Somi-hegy délnyugati oldalán gazdálkodó Deme család vállalkozásának alapjait még idős Deme András rakta le mintegy negyedszázaddal ezelőtt. Ma a közel öthektáros ültetvény jelentős részét gyümölcsös foglalja el.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.