Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Korai fakadás, kezdődnek a zöldmunkák
Korai fakadás, kezdődnek a zöldmunkák


Az idei évben az átlagosnál melegebb februárnak köszönhetően a szőlőtőkék a megszokottnál korábban ébredtek. A nedvkeringés beindulása után hamar következett a rügypattanás. Ennek köszönhetően az átlagosnál körülbelül három héttel jár előrébb a vegetáció. A hajtások hossza elérte a 10-20 cm, tehát a zöldmunkákat és a növényvédelmi munkákat eszerint kell végezni, nem naptár szerint. De nézzük sorban, milyen feladat vár most a szőlészekre.

A gazdák mostanára túl vannak a venyigék kihordásán a szőlősorok közül, ajánlott ilyenkor elvégezni a sorközök megművelését akár kis, akár nagyobb gépekkel, hosszabb távon több éven keresztüli, csak kaszálást nem hálálja meg a növény. A hajtások növekedési erélye csökken, kevesebb termést hoznak, tápanyaghiány lép fel, ezáltal a növényvédelem is nehezebbé válik. Az éves csapadékmennyiség is igen rosszul oszlik meg, érdemes tehát a nedvességet a talajban tartani, illetve a csapadék gyökérzónába való lejutását segíteni. Ennek elősegítése érdekében tavasszal mozgassuk át a szőlő talaját a rendelkezésünkre álló gépek segítségével vagy kézi erővel.

Zöldmunkák. A zöldmunkákkal elsősorban a vegetatív és generatív egyensúly fenntartása a célunk. A vegetatív rész alatt a szőlő lombfelületét, hajtásait értjük, míg a generatív a termést jelenti. A legfontosabb, hogy mindig egyensúlyt tartsunk fent a kettő mennyisége között. A zöldmunkák szorosan kapcsolódnak a tőkeművelésmódhoz és a metszésmódhoz, mert ettől függ elsősorban a beavatkozás ideje, gyakorisága és módja. A hagyományos művelésmódoknál általában nagy az egyedszám (tőkeszám), kicsi tőkeforma, a hajtásnövekedést gyakran erősen kell korlátozni, míg egy alacsonyabb tőkeszámnál, ahol a tenyészterület nagyobb, nagy a tőkeforma, így a tőkénkénti termőfelületet és így a hajtásnövekedést kevésbé kell korlátozni. A nagy tőkeszám nehezebb zöldmunkát jelent, viszont a hektáronkénti termésmennyiség úgy növelhető, hogy a tőkék egyéni terhelése nem lesz túl nagy, így megfelelő minőség mellett érhetünk el elfogadható mennyiséget. Az alacsony tőkeszámnál viszont a megfelelő termés mennyiséghez nagy a tőkénkénti termés mennyisége. Gondoljunk bele, egyforma nagyságú területre, például 1 hektárra ültethetünk 3 és 6 ezer közötti tőkeszámot. Az elvárt termésmennyiség viszont ugyanúgy 10 tonna körül lesz. Könnyen kiszámítható, hogy így egy tőkére eső terhelés 1,5 kilogramm és 3,5 kilogramm között lesz. Egy leterhelt tőke mindig gyengébb minőséget fog adni, és emellett a betegségekre is sokkel érzékenyebb lesz. 

Nézzük, mennyi lombfelületre van szükségünk a szőlő beérleléséhez. Egy kilogramm szőlő beérleléséhez körülbelül 1,5 négyzetméternyi lombfelület szükséges. A lombfelület nagyságának meghatározásánál azt is figyelembe kell vennünk, hogy a levelek végleges méretük elérésének feléig csak annyi asszimilátát termelnek, ami saját maguk ellátására elegendő. A megfelelő lombfelület eléréséhez a hajtások felső fürtje felett körülbelül 8-12 levélre lesz szükségünk. A szőlő legintenzívebb hajtásnövekedése a tenyészidőszak első felére esik, ez nagyjából a virágzás kezdetéig tart. A virágzás ideje általában június első felében kezdődik, de ezt az időjárás erősen befolyásolja. Az idei korai fakadás után várhatóan a virágzás már májusban elkezdődik. Tehát a zöldmunkák jelentős részét most, a korai időszakban el kell végeznünk.

Törzstisztítás. Amennyiben nem karós, alacsony tőkeformánk van, hanem a szőlőt lugasra futtattuk, ezt a műveletet minden évben el kell végezni. A tőkék törzsén minden évben rejtett, alvó rügyekből előtörő felesleges hajtások eltávolításáról van szó. Ezeket a hajtásokat legjobb 5-10 cm-es hajtáshossznál egyszerűen letörni. Minden ilyen hajtást távolítsunk el az első elágazásáig vagy az első dróthuzalig. Lentről előtörő hajtásokat csak abban az esetben hagyjunk, ha a törzs sérült, ifjítani szükséges, vagy esetleg a tőkénk átoltása a cél. A vegyszeres soralj gyomirtása esetén mindig a kezelés előtt végezzük el ezt a művelet.

Lombfelület kialakítás, hajtásválogatás. A szőlőn jellemzően egy rügyből vagy a környékéről több hajtáskezdemény is előtör, a tőke könnyen besűrűsödik. A hajtásválogatás elsődleges célja a metszési munkálat kiegészítése, tökéletesítése. Hiszen helyesen végzett metszés mellett is sok felesleges hajtás fakad ki. A hajtásválogatást megnehezíti, hogy ilyenkor még nehéz megmondani, milyen lesz a virágzás, terméskötődés. Ha túl sok hajtást és fürtkezdeményt távolítunk el, rossz kötődés mellett kevés lesz a termésünk, ha viszont nem végezzük el időben a műveletet, gyenge minőségre számíthatunk. Először mindig a termést nem hozó, fattyú hajtásokat törjük ki, ezután azokat, amik nagyon közel vannak egymáshoz. A cél az, hogy a kialakult lombfelület szellős legyen, a fürtök ne legyenek nagyon elzárva a napfénytől, illetve, hogy a növényvédelmi munkák során a permetezőszer könnyen bejusson a tőke minden részéhez. Különböző metszésmódoknál változó a meghagyott hajtások száma, de jellemzően folyóméterenként 10-12 hajtás marad, ami azt jelenti, körülbelül 10 centiméterenként hagyunk egy hajtást. Ezek a számok csak irányadóak, minden a fajtától, művelésmódtól, évjárattól függ. Egyes fajták minden hajtáson két fürtöt is hoznak, míg mások csak egy fürtöt és nem minden hajtáson. Ezen kívül a fajták fürtjei sem egy méretűek, borszőlők általában kis fürtöket (200-300 grammot) hoznak, míg egyes csemegeszőlő fajták fürtjeinek mérete eléri az 1 kilogrammot, vagy még ennél nagyobb súlyt is. Ezért is a hajtásválogatás során mindig vegyük figyelembe a fajták sajátosságit is.

A zöldmunkák mellett a növényvédelmi munkák kezdési ideje is eljött. Akik nem végeztek tavaszi lemosó permetezést, azoknak különösen fontos korán elkezdeni ezt a közel sem egyszerű feladatott. A téli fagyok nem okoztak gazdasági kárt a szőlőültetvényekben, reméljük az áprilisi fagyok is elkerülik ültetvényeinket és kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű szőlőt takaríthatunk be ősszel szőlőtőkéinkről.

Varga István, 
„Egán Ede KGK” JA falugazdásza, a „Pro Agricultura Carpatika” Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa

 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek